Ενισχυμένη η Μέρκελ από τη νίκη του CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ

Ενισχυμένη η Μέρκελ από τη νίκη του CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κατήγαγε μια ξεκάθαρη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ, ένα τεστ για το κυβερνών CDU που αποκόμισε σημαντικά κέρδη από την κάλπη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων του, οι οποίοι ήλπιζαν με τον νέο τους ηγέτη Μάρτιν Σουλτς να αυξήσουν τα ποσοστά τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Tο προβάδισμα Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι διψήφιο, ανερχόμενο σε 11,1 ποσοστιαίες μονάδες, με τη CDU της καγκελαρίου να επιτυγχάνει ποσοστό 40,7%, έναντι 29,6% του SPD. Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,9%. Έπονται το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,3% και το κόμμα των Πειρατών με 0,7%. «Άλλο κόμμα» ψήφισαν το 2,6% των πολιτών.

Οι Πράσινοι αποτυγχάνουν να περάσουν το κατώφλι του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή.

Ενισχυμένη η Μέρκελ από τη νίκη του CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ-1

Οι τοπικές εκλογές του Ζάαρ, παρουσιάζουν αυξημένη συμμετοχή κατά 10% συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια. Το 71% των 800.000 ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60,6% των εκλογέων το 2012.

Ας σημειωθεί ότι οι νεαροί ψηφοφόροι προτίμησαν τα αριστερά κόμματα, οι γηραιότεροι προτίμησαν το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ, ενώ η υποψήφια της CDU και νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου Κραμπ-Καρενμπάουερ χαίρει διακομματική δημοφιλίας.

Ενισχυμένη η Μέρκελ από τη νίκη του CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ-2

Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι σχετικό καθώς το κρατίδιο Ζάαρλαντ έχει πληθυσμό μόλις 800.000 κατοίκων, ήτοι το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ένα κρίσιμο πρώτο τεστ ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.

Απογοήτευση Σουλτς

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς, ταυτόχρονα όμως επιχείρησε να στείλει μήνυμα συσπείρωσης και αισιοδοξίας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ενισχυμένη η Μέρκελ από τη νίκη του CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ-3

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

Στην πλευρά Μέρκελ, το αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει εμψυχωτικά για την καγκελάριο, που στοχεύει τον Σεπτέμβριο σε μια τέταρτη θητεία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

Τους τελευταίους μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ από τη μία βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων για την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από την άλλη νιώθει την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις.

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή