ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Ζάαρλαντ: «Μήνυμα κατά του συνασπισμού SPD-Die Linke η νίκη του CDU»

Πρωθυπουργός Ζάαρλαντ: «Μήνυμα κατά του συνασπισμού SPD-Die Linke η νίκη του CDU»

Η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Ανεγκρετ Kραμπ-Κάρενμπαουερ εκτιμά ότι η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις χτεσινές εκλογές «είναι ένα μήνυμα των ψηφοφόρων κατά του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD)-Αριστεράς (Die Linke) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο» όπως είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα σχέδια του SPD για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς δεν υποστηρίχτηκαν ανεπιφύλακτα από τους πολίτες» είπε η επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ. «Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών αποδεικνύουν ότι το SPD μπορεί να αντιμετωπιστεί και υπό τον νέο πρόεδρο Σουλτς» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ανκε Ρέλινκερ δήλωσε ότι ναι μεν το κόμμα της «κατάφερε να καλύψει την απόσταση (η οποία την χώριζε απο το CDU) χάρη στον Μάρτιν Σουλτς, αλλά στην τελική ευθεία η κ. Kραμπ-Κάρενμπαουερ πήρε το μπόνους του αξιώματός της».

Τέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Οκαρ Λαφονταίν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει σε μια πλειοψηφία στα αριστερά της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Το προσωρινά επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ζάαρλαντ έχουν ως εξής:

CDU 40,7%, SPD 29,6%, Aριστερά 12,9%, Εναλλλακτική για την Γερμανία 6,2%. Πράσινοι (4%) και Φιλελεύθεροι (3,3%) μένουν εκτός τοπικού Κοινοβουλίου διότι δεν έλαβαν το απαιτούμενο 5%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 69,7%.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η μοναδική δυνατότητα είναι να συνεχίσει να κυβερνά ο συνασπισμός Χρισταινοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

«Ο Σουλτς πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλιώς θα συνεχίσει να απογοητεύει»

«Χαίρομαι για το διψήφιο ποσοστό της Αριστεράς (Die Linke) στο Ζάαρλαντ. Ακόμα καλύτερη θα ήταν φυσικά μια (αριστερή) πλειοψηφία (η οποία να επαρκεί) για μια κοκκινο-κόκκινη (σοσιαλδημοκρατών-αριστερών) κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προγνώσεις. Ο Μάρτιν Σούλτς δημιούργησε σε πολλούς ελπίδες ότι το SPD θα αποχαιρετήσει την πολιτική της κοινωνικής κατεδάφισης» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) η Σάρα Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Welt».

Σταδιακά, οι πολίτες διαπιστώνουν όμως ότι αυτή η ελπίδα ήταν πρόωρη, εκτίμησε και πρόσθεσε: «Όποιος εμφανίζεται με την πρόθεση να κάνει τη χώρα αυτή πιο δίκαιη πρέπει να πει συγκεκριμένα τι θέλει να κάνει στα θέματα της κοινωνικής διάσπασης, κατά των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, των μικρών συντάξεων και της φτώχιας . Σε αυτά τα ερωτήματα ο Μάρτιν Σουλτς δεν δίνει απαντήσεις. Εάν αυτό συνεχιστεί τα αποτελέσματα του SPD στις φετινές εκλογές θα απογοητεύουν συχνότερα».