ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερμανικός Τύπος για τις εκλογές στο Ζάαρλαντ

o-germanikos-typos-gia-tis-ekloges-sto-zaarlant-2182053

Οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν ποικιλοτρόπως το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών στο Ζάαρλαντ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θετικό αποτέλεσμα για τους χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ αλλά και στον προβληματισμό που διακατέχει πλέον το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

«Saarbrücker Zeitung»: «Aκόμα και ο ίδιος ο Σουλτς μιλά για την "δυναμική Κραμπ-Κάρενμπαουερ". Πρόκειται για μια ισχυρή αναγνώριση από το νέο πρόεδρο του SPD. Το ότι ο ίδιος αναμείχθηκε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία της γενέτειρας του πατέρα του αποτελεί όμως επίσης και δική του ήττα».

«Süddeutsche Zeitung»: «Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Στη δημοκρατία μετρά όχι η τάση, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό βρίσκεται μακράν της τάσης. Ο ενθουσιασμός για το SPD του Μάρτιν Σουλτς είναι στις δημοσκοπήσεις πιο βροντερός από ό,τι ακούστηκε στο Ζάαρλαντ».

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Οι εντελώς ασυγκράτητοι από την "έκσταση-Σουλτς" σοσιαλδημοκράτες μετέτρεψαν τις εκλογές του Ζάαραλντ σε δημοψήφισμα για τις φιλοδοξίες του νέου τους προέδρου για την καγκελαρία. Συγχρόνως, οι πολίτες του Ζάαρλαντ έπρεπε να αποφανθούν για την επιλογή του SPD να εκτοπίσουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα από κοινού με το κόμμα της Αριστεράς. Τι κεφαλαιώδες λάθος!».

«Hannoversche Allgemeine Zeitung»: «H καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να προσέξει να μην ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ζάαρλαντ λανθασμένα. Ναι, είναι μια καλή αρχή για αυτήν τη σούπερ εκλογική χρονιά, αλλά δεν σημαίνει ακόμα και πάρα πολλά πράγματα. Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να ξεφύγει από τον νησταλέο τρόπο με τον οποίο ηγείται του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Οι εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (τον Μάιο) αποτελούν την πραγματική πρόβα τζενεράλε».

«Thüringische Landeszeitung»: «Μπορεί το Ζάαρλαντ να μην είναι το τυπικό κρατίδιο για να μπορέσει να βγάλει κανείς συμπεράσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενδιαφέρον είναι εν τούτοις ότι το μοντέλο συνεργασίας χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών δεν έχει φθαρεί γενικώς. ΤΟ SPD χρειάζεται περισσότερα από τη θετική τάση λόγω Σουλτς για να αυξήσει τις δυνάμεις του».

«Die Rheinpfalz»: «Όχι, αυτές οι εκλογές δεν ήταν τεστ, ούτε για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, ούτε για τις ομοσπονδιακές. Οι συνθήκες στο Ζάαρλαντ είναι πολύ ειδικές, αρχής γενομένης από την επισκιάζουσα πρωθυπουργό έως την ασυνήθιστα ισχυρή Αριστερά και τους εξαιρετικά αδύναμους Πράσινους».

«Die Welt»: «Το SPD είναι πιο αδύναμο από τον 100% ενθουσιασμό (της εκλογής Σουλτς ως προέδρου του κόμματος) των σοσιαλδημοκρατών. Για τις ομοσπονδιακές και τοπικές εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το αποτέλεσμα της κούρσας είναι πιο ανοικτό από όσο θα τους άρεσε. Τώρα ο Μάρτν Σουλτς πρέπει να αποδείξει τι μπορεί να κάνει».

«Der Tagesspiegel»: «Η επικέντρωση (του Σουλτς) σε θέματα δικαιοσύνης βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε προεκλογικές συγκεντρώσεις . Η απήχηση όμως δεν φτάνει στο εκλογικό παραβάν. Το SPD βρίσκεται προσγειωμένο εκεί όπου βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια (στο Ζάαρλαντ)»

«Rhein-Zeitung»: «Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία με το αθόρυβο και ουσιαστικό τόπο διακυβέρνησης θεωρείται ούτως ή άλλως η Μέρκελ του Ζάαρλαντ, εισέρχεται μετά από αυτές τις εκλογές στον στενό κύκλο των πιθανών διαδόχων της καγκελαρίου Μέρκελ».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)