Ιρλανδία: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση – Επανέρχεται η πρόταση ενωτικού δημοψηφίσματος

Ιρλανδία: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση – Επανέρχεται η πρόταση ενωτικού δημοψηφίσματος

38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς προοπτική συμφωνίας λήγει σήμερα το απόγευμα – 16:00 τοπική ώρα – η διορία που έχουν για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία οι αντίπαλες παρατάξεις.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου, Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προκηρύξει νέες εκλογές ή αν για πρώτη φορά από το Μάιο του 2007 θα αναστείλει τη λειτουργία της αποκεντρωμένης εθνοσυνέλευσης, με τη Βόρεια Ιρλανδία να επιστρέφει υπό την άμεση διοίκηση του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται πως πολιτική κρίση ξέσπασε τον Ιανουάριο με την παραίτηση του αναπληρωτή πρώτου υπουργού της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας, του Μάρτιν ΜακΓκίνες του ρεπουμπλικανικού κόμματος Σιν Φέιν.

Παράλληλα, Ιρλανδοί πολιτικοί επαναφέρουν την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για την επανένωση της νήσου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το κλίμα πόλωσης στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή