«Προπομπός» υπέρ Μέρκελ το Ζάαρ

«Προπομπός» υπέρ Μέρκελ το Ζάαρ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Απογοητευτική για τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν η πρώτη αναμέτρηση του «φαινομένου Σουλτς», με την πραγματικότητα της κάλπης στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στο Ζάαρ. Η ψηφοφορία στο μικρότερο γερμανικό κρατίδιο εθεωρείτο τροχιοδεικτική βολή για την αποδοχή ενός υποθετικού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, υπό τη χαρισματική τοπική πρωθυπουργό Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, με ποσοστό 40,7% αντί ποσοστού 29,6% των Σοσιαλδημοκρατών, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την καγκελάριο Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις, που εμφάνιζαν τους δύο πρωτοπόρους σε μικρή απόσταση, διαψεύσθηκαν, αν και για τους Σοσιαλδημοκράτες το τελικό αποτέλεσμα συνιστά βελτίωση σε σχέση με το δημοσκοπικό χαμηλό του 24%, στο οποίο βρίσκονταν πριν από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάρτιν Σουλτς, τον Φεβρουάριο.

Το κόμμα της Αριστεράς σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμά του σε δυτικογερμανικό κρατίδιο (12,9%), αλλά η πτώση σε σχέση με το 16% του 2012 και το 21% του 2009 δεν άφησε κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς. Πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, ο τοπικός επικεφαλής του κόμματος, πρώην υπουργός Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν, εμφανιζόταν περίπου ως καταλύτης πολιτικής αλλαγής, αφού είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο γεφύρωσης των ιστορικών διαφορών και σύμπραξης με τους Σοσιαλδημοκράτες. Θετική στο ενδεχόμενο αυτό δήλωνε και η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ανκε Ρέλιγκερ. Η σύμπραξη κατέστη αδύνατη μετά την πτώση του τρίτου εταίρου, των Πρασίνων, κάτω από το φράγμα του 5% και την έξοδό τους από την τοπική Βουλή. Εκτός Βουλής έμεινε επίσης το φιλελεύθερο FDP, που είχε υποσχεθεί τη δημιουργία κορυφαίων σχολείων, την καθιέρωση γρήγορων συνδέσεων στο Ιντερνετ και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Παράλληλα, η AfD, κόμμα που ασκεί εκ δεξιών κριτική στη χριστιανοδημοκρατία, αρκέστηκε στο 6,2%, ποσοστό που επιτρέπει μεν την είσοδό της για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή, απέχοντας ωστόσο πολύ από τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων που απέσπασε σε άλλα κρατίδια το 2016. «Ηταν αξιοσημείωτο ότι στο Ζάαρ τα κατεστημένα κόμματα κατόρθωσαν να θέσουν την ατζέντα και να μην παρασυρθούν στα χωράφια του ακροδεξιού λαϊκισμού», σημείωσε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε» του Μονάχου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, οι ψηφοφόροι της AfD και της Αριστεράς ήταν οι μόνοι που θεωρούσαν κατά πλειοψηφία ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στο κρατίδιο. Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων εκτίμησαν κατά πλειοψηφία ότι οι προοπτικές είναι καλές και ως εκ τούτου επιβράβευσαν τη Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό και δευτερευόντως τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Ετσι αποκομίζεται ένα δίδαγμα από τις εκλογές του Ζάαρ για τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δίνει τη μάχη για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ρητορικό όπλο τις ενθουσιώδεις αναφορές στην κοινωνική δικαιοσύνη. Στον βαθμό που το οικονομικό κλίμα στη χώρα είναι καλό, με τους χαμένους των οικονομικών μετασχηματισμών να περιορίζονται σε ποσοστό 20%, δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία για κυβερνητική αλλαγή.

Πάντως, ο Σουλτς προέτρεψε χθες τους Χριστιανοδημοκράτες να μην πανηγυρίζουν πρόωρα, ενώ ο 73χρονος Λαφοντέν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, δηλώνοντας στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους ότι, αν παραβγούν μαζί του σε αγώνα ποδηλάτου, οι περισσότεροι θα χάσουν. Ενώ μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος εξέλαβε τα αποτελέσματα στο Ζάαρ ως απόδειξη ότι οι Σοσιαλδημοκράτες «καίγονται» προσεγγίζοντας την Αριστερά, ο Λαφοντέν κατηγόρησε τον Μάρτιν Σουλτς για το ακριβώς αντίθετο. «Θεωρούμε ότι μια προεκλογική στρατηγική που δεν ονοματίζει τους εταίρους και δεν κατονομάζει ρητά τους στόχους είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή