Η καπιταλιστική ζωή πρώην κομμουνιστών

Η καπιταλιστική ζωή πρώην κομμουνιστών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί χρόνια, ο Τεπ Κουνάι ήταν ο πιστός γραμματέας του Πολ Ποτ. Εξαναγκασμένος να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του μετά τον θάνατο του ηγέτη κατέφυγε στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και άρχισε να ακολουθεί τον Αμερικανό θεωρητικό τού μάνατζμεντ και σύμβουλο επιχειρήσεων Πίτερ Ντρούκερ. «Αντελήφθην ότι σε πολλά κράτη στη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία και αλλού μελέτησαν τις ιδέες του Ντρούκερ και τις χρησιμοποίησαν προκειμένου να κάνουν τα κράτη να κερδίσουν σε ευδαιμονία». Οι κάτοικοι αυτής της μικρής πόλης είναι στην πλειονότητά τους πρώην στρατιώτες των Ερυθρών Χμερ αλλά σήμερα έχουν αγκαλιάσει τον καπιταλισμό με την ίδια ορμή με την οποία κάποτε πολεμούσαν για να καταστρέψουν τις ταξικές διακρίσεις, το ελεύθερο εμπόριο ακόμα και αυτά τα χρήματα.

Ο Τεπ Κουνάι ίδρυσε μία αγροτική εξαγωγική εταιρεία αλλά και μία αγροτική τράπεζα προτού αποκτήσει τη δύναμη ώστε να γίνει περιφερειακός κυβερνήτης.

Η τοπική αγορά διοικείται από κάποιους πρώην αξιωματούχους των Ερυθρών Χμερ, που έχοντας έμπνευση από την αρχική αγροτική τράπεζα του Τεπ Κουνάι έχουν φτιάξει έξι αντίστοιχους οργανισμούς. Η επιτυχία του αγροτικού του εγχειρήματος δημιούργησε έξι εταιρείες εξαγωγής κασάβα, των οποίων επικεφαλής είναι πρώην Ερυθροί Χμερ ή ακόλουθοί τους. Κάθε απόγευμα οι δρόμοι σφύζουν από ζωή και ιδιαίτερα από φορτηγά που μεταφέρουν κασάβα στα σύνορα.

Ο Ντιμ Σοκ είναι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης που υπήρξε επαναστάτης το 1970, πολεμώντας μέσα στις ζούγκλες με τους Ερυθρούς Χμερ μέχρι να καταλάβουν την εξουσία. Οταν ανετράπησαν, το 1979, συγκεντρώθηκαν σε κάποια προπύργια τους μαζί με τους ακολούθους τους. Ο Πολ Ποτ εξακολουθούσε να απαγορεύει το ελεύθερο εμπόριο στις περιοχές όπου είχε κυριαρχία. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Μαλάι άρχισαν να αποκτούν ιδιωτική περιουσία και να έχουν κάποιες εμπορικές επαφές μετά το 1990.

Η περιοχή ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Ερυθρούς Χμερ το 1996, καθώς μερικές χιλιάδες κομμουνιστές συγκέντρωσαν χρήματα για να δημιουργήσουν μία αγορά και να εκδώσουν μετοχές για μία εταιρεία. Κάθε μέτοχος έβγαζε περίπου δέκα δολάρια κάθε τριμηνία. Ο Ντιμ Σοκ λέει ότι δεν βλέπει τίποτε αντίθετο στη σύγχρονη ζωή του και στα χρόνια που πέρασε προσπαθώντας να διαδώσει τον κομμουνισμό. «Η κομμουνιστική ιδεολογία κατηγορεί τον καπιταλισμό ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τους ανθρώπους. Αλλά σήμερα ζούμε σε μία καπιταλιστική κοινωνία και τελικά μόνο δύο πράγματα μπορούν να συμβούν: Πιθανόν να πέσεις θύμα εκμετάλλευσης, αλλά μπορείς να εμποδίσεις τους άλλους από το να σε εκμεταλλευθούν».

Ο Νγκετ Σαρουάν, 62 ετών, υπηρέτησε ως στρατιώτης επί δύο δεκαετίες στα Υψίπεδα Μαλέι. Σήμερα είναι ένας εύπορος αγρότης που περπατά τα κτήματά του παρότι έχει χάσει το ένα του πόδι από νάρκη. Είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ και αρέσκεται να ενημερώνεται για τις νέες γεωργικές τεχνικές στο κινητό του τηλέφωνο. «Παλιότερα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα εδώ. Ηταν όλο δάση. Σήμερα είναι όλο σπίτια», λέει. Φυσικά, λέει καλά λόγια για τον Τεπ Κουνάι ο οποίος έφτασε στην περιοχή το 1998 και έφερε μαζί του τη σύζυγο του Πολ Ποτ την οποία και παντρεύτηκε λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Διάδοση ιδεών

Ο Τεπ Κουνάι, 67 ετών σήμερα, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις πριν από μερικά χρόνια και σήμερα περνά τον χρόνο του διαδίδοντας τις ιδέες του Ντρούκερ σε ολόκληρη τη χώρα. Διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο σε γειτονική επαρχία και έχει συγκεντρώσει τις αγαπημένες του φράσεις από τον Ντρούκερ σε ένα μικρό βιβλίο. «Είμαι σίγουρος ότι αν η Καμπότζη εναγκαλιστεί την ιδέα θα καταφέρει να πάρει τον ίσιο δρόμο», λέει. Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει για την οικονομική του κατάσταση, αλλά ζει σε πολυτελή έπαυλη μέσα σε καταπράσινους κήπους. Οταν η θετή κόρη του, η μοναχοκόρη του Πολ Ποτ, παντρεύτηκε το 2014, της έκανε μία πολυτελή δεξίωση με γαλλικά ποτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή