Ηλεκτρονική θωράκιση του ΝΑΤΟ με 3 δισ. ευρώ

Ηλεκτρονική θωράκιση του ΝΑΤΟ με 3 δισ. ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το ποσόν των 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει να δαπανήσει το ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση της δορυφορικής τεχνολογίας και των συστημάτων υπολογιστών του, εντός των προσεχών τριών ετών, σε μία προσπάθεια να θωρακισθεί εναντίον των νέων ηλεκτρονικών και πυραυλικών απειλών.

Η σημαντική αυτή επένδυση, με στόχο να αποθαρρύνει τους χάκερ και άλλες απειλές, όπως τα ιρανικά πυραυλικά συστήματα, υπογραμμίζει τη συνειδητοποίηση από μέρους του ΝΑΤΟ, ότι οι νέες συγκρούσεις διεξάγονται ολοένα και πιο συχνά στο ηλεκτρονικό πεδίο, όσο και στους αιθέρες, την ξηρά και τις θάλασσες.

Ανώτατος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν επένδυση ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε δορυφορικές τηλεπικοινωνίες με στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης στρατευμάτων και στόλων της Συμμαχίας, όπως και την ενίσχυση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα αποδεχθούν να χρηματοδοτήσουν νέο στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο ή εάν θα ενισχύσουν τις ικανότητες υπαρχόντων αμερικανικών και άλλων δυτικών δορυφορικών συστημάτων.

Οι προτάσεις, η χρηματοδότηση των οποίων μένει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις κρατών-μελών της Συμμαχίας, αφορούν επίσης δαπάνη 800 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων υπολογιστικών συστημάτων διαχείρισης αεράμυνας και πυραυλικής προστασίας.

Ποσόν 71 εκατ. ευρώ θα διατεθεί επίσης για τη βελτίωση των συστημάτων προστασίας των 32 κεντρικών αρχηγείων του ΝΑΤΟ από ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι έχει καταγράψει πενταπλάσια αύξηση «ύποπτων περιστατικών» στα ηλεκτρονικά του δίκτυα τα τελευταία τρία χρόνια. Την ίδια ώρα, δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν αποδείξεις ότι η ρωσική ομάδα χάκερ ATP28 βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών δικτύων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πριν από τις περυσινές προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την πεποίθηση σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με το πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από ηλεκτρονικές επιθέσεις, με στόχο τα δίκτυα του ΝΑΤΟ πριν από κάθε σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Κονδύλι 180 εκατ. ευρώ πρόκειται επίσης να διατεθεί για την απόκτηση κινητών μονάδων διαβιβάσεων πεδίου μάχης νέας γενιάς, για την υποστήριξη στρατιωτικών μονάδων.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδια αυτά στην επερχόμενη σύνοδό του τον Απρίλιο στην Οττάβα του Καναδά, προτού εγκαινιάσει τη διαδικασία κατάθεσης προσφορών. Στη διαδικασία αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες δυτικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως οι Raytheon, Airbus Group και Lockheed Martin Corp, όλες τους με έδρες σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Η στροφή αυτή του ΝΑΤΟ από τα συμβατικά οπλικά συστήματα, τα οποία παραδοσιακά εξασφάλιζαν τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων της Συμμαχίας, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει αποκτήσει πλέον ο κυβερνοχώρος ως πεδίο μάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή