ΚΟΣΜΟΣ

«Οχι» Λονδίνου στο Εδιμβούργο για δημοψήφισμα

ochi-londinoy-sto-edimvoyrgo-gia-dimopsifisma-2182415

Οτι δεν θα εισέλθει  σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σκωτίας για την πρόταση της τελευταίας να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019 ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Τρίτη, αντιδρώντας στην έγκριση που έδωσε το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο την ίδια μέρα στη σχετική πρόταση της πρώτης υπουργού της χώρας, Νίκολα Στέρτζον. «Θα είναι άδικο για τους ανθρώπους της Σκωτίας να τους ζητήσεις να πάρουν μία τόσο κρίσιμη απόφαση χωρίς να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη ή τη μορφή που θα έχει μια ανεξάρτητη Σκωτία», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η απόφαση του νομοθετικού σώματος του Εδιμβούργου με 69 ψήφους υπέρ και 59 κατά της πρότασης ήρθε μόλις μία μέρα πριν από το πρώτο επίσημο βήμα της διαδικασίας του Brexit, την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. από τη βρετανική κυβέρνηση, περιπλέκοντας περαιτέρω την ήδη σύνθετη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία. «Η Σκωτία, όπως και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε σταυροδρόμι», δήλωσε η Στέρτζον στην έναρξη της σχετικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, προσέθεσε πως «όταν το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας ενεργοποιηθεί αύριο, η αλλαγή για τη χώρα μας γίνεται αναπόφευκτη… Θα υπάρξει επίπτωση στο εμπόριο, τις επενδύσεις και το βιοτικό επίπεδο, καθώς και σε αυτή καθαυτή τη φύση της κοινωνίας, στην οποία ζούμε», τονίζοντας πως «οι πολίτες της Σκωτίας πρέπει να έχουν την επιλογή μεταξύ του Brexit, ενός πιθανώς πολύ σκληρού Brexit και μίας ανεξάρτητης χώρας, ικανής να χαράξει τη δική της πορεία».

Η Στέρτζον, η οποία έχει επανειλημμένως δηλώσει πως θα ήταν αντιδημοκρατικό να μπλοκάρει το Λονδίνο την απόφαση της εκλεγμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, δήλωσε επιπλέον την Τρίτη πως, εφόσον αυτό γίνει πραγματικότητα, θα αναφέρει τις επόμενες κινήσεις της στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο μετά τις διακοπές του Πάσχα.