Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια νέα κρίση βρίσκονται αντιμέτωπες από χθες οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι αμερικανικές αρχές προχωρούν στην σύλληψη υψηλόβαθμου Τούρκου τραπεζίτη, γεγονός που ανησχυεί την τουρκική πλευρά.

Ο Χακάν Ατίλλα, Υποδιευθυντής της Τράπεζας Χαλκ, αρμόδιος για θέματα διεθνούς τραπεζικού συστήματος, τέθηκε υπό κράτηση χθες το απόγευμα κατά την άφιξη του στο Αεροδρόμιο JFK των ΗΠΑ. Στην συνέχεια, οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του.

Ο Τούρκος τραπεζίτης αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση της παράκαμψης των απομονώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του. Ως γνωστόν, η τράπεζα του κ. Ατίλλα είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση και την περίοδο 2013-2014, στο περιθώριο της σύγκρουσης της τουρκικής κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν, η Τράπεζα Χαλκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Οι αμερικανικές αρχές σχετίζουν την δράση του κ. Ατίλλα και της τράπεζας του με τον ιρανικής καταγωγής, Τούρκο πολιτή Ρεζά Ζαρράπ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στις ΗΠΑ για την υπόθεση της παράκαμψης των απομονώσεων του Ιράν.

Η Χάλκμπανκ είναι μια από τις μεγαλύτερες, τουρκικές, δημόσιες τράπεζες και η σύλληψη του υποδιευθυντή της προβληματίζει την Άγκυρα. Η είδηση κάνει τον γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης με σχετική καθυστέρηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του ξεκινά επαφές με τις ΗΠΑ για την διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις αμερικανικές αρχές να εξετάζουν ποινή ύψους 50 ετών για τον κ. Ατίλλα.

Ας σημειωθεί ότι η νέα εξέλιξη έρχεται στο προσκήνιο μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη του του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή