Ο Αμόν επιστρατεύει τον… Σουλτς λόγω Μακρόν

Ο Αμόν επιστρατεύει τον… Σουλτς λόγω Μακρόν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Χείρα βοηθείας στο Βερολίνο αναζήτησε χθες ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία Μπενουά Αμόν, ο οποίος συνθλίβεται ανάμεσα στη «χρήσιμη ψήφο» προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και στη σαφή προτίμηση της αριστερής αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του υποψηφίου της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Αμόν έλαβε τη στήριξη του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου καγκελαρίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ συναντήθηκε και με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο Αμόν επαίνεσε την επιλογή της Μέρκελ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και διέβλεψε ότι η καγκελάριος δεν έχει κλείσει την πόρτα στις προτάσεις του για «εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης». Η επιλογή του αντάρτη Αμόν ως υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία ήταν μια προσπάθεια του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος να αφήσει πίσω την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, αποστασιοποιούμενο από τα πεπραγμένα του πιο αντιδημοφιλούς προέδρου των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Αμόν επικρίνει τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, ζητεί τη σταδιακή απόσυρση της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια και επικρίνει την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας. Ομως, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι προτιμούν την πιο αυθεντική έκφραση των απόψεων αυτών από τον Μελανσόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται μπροστά από τον Αμόν στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του ινστιτούτου Ipsos, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Αμόν έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με 12%, πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν (25%), τον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν (24%), τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν (19%) και τον αριστερό Μελανσόν (14%). Σε τηλεοπτική εμφάνιση, προχθές, ο Αμόν εμφανίστηκε μαχητικός, καταγγέλλοντας όσους του καταφέρουν «πισώπλατες μαχαιριές». Η αναφορά ήταν στα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα οποία δεν έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι εξελέγη από το συνέδριο ως υποψήφιός τους και στηρίζουν, περισσότερο ή λιγότερο ανοικτά, τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο 39χρονος Μακρόν, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ αιρετό αξίωμα, ήταν υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ. Το φθινόπωρο υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία έξω από τους μηχανισμούς επιλογής υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος. Το στοίχημα του Μακρόν είναι να συσπειρώσει πολύ ευρύτερο κομμάτι ψηφοφόρων από όσους στεγάζονται πολιτικά στο σοσιαλιστικό κόμμα. Ο Μακρόν έχει ήδη πραγματοποιήσει το καθιερωμένο ταξίδι των Γάλλων υποψηφίων στο Βερολίνο, το ίδιο και ο Φιγιόν.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αμόν μπορεί να θεωρεί ικανοποιητικό το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι το αδελφό γερμανικό κόμμα SPD στέκεται πλάι στην υποψηφιότητά του για την προεδρία. «Με έναν πρόεδρο της σοσιαλιστικής Αριστεράς, η Γαλλία μπορεί να γίνει πολύ πιο κοινωνική, μπορεί να επενδύσει περισσότερο στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κατάρτιση και την καταπολέμηση της ανεργίας», είπε ο Σουλτς, σε δηλώσεις που μεταφέρει η εφημερίδα Monde. Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι υπήρξε «πλήρης συμφωνία» των δύο στο ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πριν όμως οποιοσδήποτε εκλεγεί πρόεδρος φθάσει στο σημείο να υλοποιεί προεκλογικές υποσχέσεις, πρέπει πρώτα να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Το εμπόδιο αυτό είναι μεγαλύτερο για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος κόμματος, αλλά νεοπαγούς κινήματος.

Χθες, ο Μακρόν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κυβερνητική πλειοψηφία που θα στήριζε ενδεχόμενη προεδρική εκλογή του, υποστηρίζοντας ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα κάνουν «συνεπή» επιλογή. Σύμφωνα με τους συμβούλους του, ο Μακρόν θα κατεβάσει ως υποψηφίους καινούργια πρόσωπα, αλλά θα ποντάρει και στη στήριξη πολιτικών καριέρας που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή