ΚΟΣΜΟΣ

Tageszeitung: «Πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα: Oχι ευχαριστώ!»

09s3slovsyn

Το αίτημα της Αυστρίας για εξαίρεση από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου

Με τίτλο, «Πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα: Όχι ευχαριστώ!» το δημοσίευμα κάνει λόγο για απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να μην υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες από τις δύο μεσογειακές χώρες.
 
«Σαν να βρισκόμαστε ήδη εν μέσω προεκλογικού αγώνα, το SPÖ και ÖVP δεν χάνουν ευκαιρία να ανταλλάσσουν δηλώσεις αντιπάθειας. Ακόμη κι αν κατά βάση έχουν την ίδια άποψη. Αυτό συμβαίνει και στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων» σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.
 
Και  η "Die Welt", στην ηλεκτρονική της έκδοση, ανεφέρεται στο ζήτημα με άρθρο που τιτλοφορείται:  «Η Αυστρία εισπράττει στο θέμα των προσφύγων την άρνηση των Βρυξελλών».

Όπως τονίζει η εφημερίδα «η Αυστρία διεκδικεί έναν ειδικό ρόλο στη διαμάχη για την κατανομή των προσφύγων, εντός της ΕΕ. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν θέλει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να εξαιρεθεί η χώρα του».

Παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνωρίζει σε γενικές γραμμές την ορθότητα του προγράμματος με στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, τονίζει ότι η χώρα του «έχει ανταποκριθεί με το παραπάνω στις ευθύνες της από την αρχή της προσφυγικής κρίσης» σημειώνει η Welt, επισημαίνοντας ότι έχει εκπνεύσει η παράταση ενός χρόνου εξαίρεσης από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, που είχε δοθεί στη Βιέννη λόγω των αυξημένων βαρών που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης το 2016.

Το ζήτημα έχει γίνει λόγος δημόσιων προστριβών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος
ÖVP) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ).

Όπως εκτιμά σε ανταπόκρισή της, από τη Βιέννη, η Süddeutsche Zeitung, «ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός ερίζει για την προσφυγική πολιτική που θα εφαρμοστεί στο εξής, επιφανειακά. Διότι ουσιαστικά τα δύο κόμματα δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να εκθέσουν το ένα το άλλο.»
 
«Το κυριότερο είναι να υπάρχει φασαρία, πρωτοσέλιδοι τίτλοι», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, προσθέτοντας ότι «συνολικά πρόκειται για 1.900 πρόσφυγες που θα πρέπει να κατανεμηθούν στην Αυστρία. Μια εφικτή αποστολή».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)