Εκκληση ΟΗΕ και Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μοσούλη

Εκκληση ΟΗΕ και Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μοσούλη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκλήσεις στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και στον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό να αναθεωρήσουν τις μεθόδους τους στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων, απηύθυναν τα Ηνωμένα Εθνη και η Διεθνής Αμνηστία. Αφορμή στάθηκε η τρομακτική έκρηξη της 17ης Μαρτίου ύστερα από βομβαρδισμό αποθήκης πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους, από την οποία περισσότεροι από 200 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχασαν τη ζωή τους.

«Εχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό που εκμεταλλεύεται αδίστακτα αμάχους για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στους κινδύνους για τη ζωή τους… Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουν αυτή την παγίδα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι εταίροι του διεθνούς συνασπισμού», δήλωσε στη Γενεύη ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ράαντ αλ-Χουσεΐν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ην. Εθνών, στο διάστημα μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 22 Μαρτίου τουλάχιστον 307 πολίτες σκοτώθηκαν και 273 τραυματίστηκαν στη Δυτ. Μοσούλη, καθώς το Ι.Κ. χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσει τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του.

Ηδη, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης και μέρος του δυτικού, ενώ προσπαθούν να προωθηθούν στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες γύρω από την ιστορική Παλιά Πόλη. Στη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου σε αποθήκη εκρηκτικών των τζιχαντιστών, στη συνοικία Αλ Τζαντίντα, ισοπεδώθηκαν πολλά κτίρια, θάβοντας κάτω από τα ερείπιά τους μεγάλο αριθμό αμάχων.

Η Μοσούλη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ μέχρι πρόσφατα, υπολογίζεται ότι στέγαζε περί το ένα εκατομμύριο ανθρώπους όταν ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψής της.

Από αυτούς, πολλοί κατάφεραν να απομακρυνθούν στις εβδομάδες που ακολούθησαν, εκτιμάται όμως ότι τουλάχιστον 400.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ το Ισλαμικό Κράτος απειλεί να τους εκτελέσει αν δοκιμάσουν να διαφύγουν.

Πολιτικό πλήγμα

Το μακελειό της Αλ Τζαντίντα, ένα από τα χειρότερα που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, αποτελεί μεγάλο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπαντί και για τους Αμερικανούς συμμάχους του, που πασχίζουν να μην αποξενώσουν τη σουνιτική πλειοψηφία της Μοσούλης, στην οποία απευθύνονται οι τζιχαντιστές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Αμπαντί ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη της χώρας του πραγματοποίησαν επιδρομές στην περιοχή γύρω από την Αλ Τζαντίντα, στις 17/3 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η καταστροφή να προήλθε από αμερικανική βόμβα. Προσέθεσε όμως ότι είναι εξίσου πιθανό να πρόκειται για προβοκάτσια του Ι.Κ., ώστε να καθυστερήσει η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης και επιφυλάχθηκε για τελικά συμπεράσματα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγουν ήδη Αμερικανοί και Ιρακινοί απεσταλμένοι στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε, με χθεσινή ανακοίνωσή της, ότι η πρόσφατη αύξηση των απωλειών αμάχων στη Μοσούλη υποδηλώνει ότι ο υπό αμερικανική ηγεσία διεθνής συνασπισμός δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ανάλογων περιστατικών στην εκστρατεία του εναντίον του Ι.Κ. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για δεύτερη, αιματηρή επίθεση, που εκδηλώθηκε το Σάββατο και εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 150 αμάχων. Πάντως, το Πεντάγωνο δεν σχεδιάζει αλλαγή των κανόνων εμπλοκής επί το ηπιότερον, όπως κατέστησε σαφές ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή