Η Κομισιόν ενέκρινε την κατάργηση του Interrail

Η Κομισιόν ενέκρινε την κατάργηση του Interrail

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την κατάργηση του δημοφιλούς προγράμματος φθηνής σιδηροδρομικής μετακίνησης για νέους Ευρωπαίους έως 25 ετών, που είναι γνωστό ως εισιτήριο Interrail, ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίζοντας την αντικατάστασή του με περιορισμένο πρόγραμμα επιδότησης για 5.000 με 6.000 νέους, με κωδική ονομασία eTwinning.

Οι νέοι που θα επιλεγούν για το eTwinning θα λαμβάνουν επιδότηση για αγορά εισιτηρίων αξίας 350 με 530 ευρώ, για ταξίδια με σιδηρόδρομο, λεωφορείο ή αεροπλάνο, ενώ οι μετακινήσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ορισμένη χρονική περίοδο, μεταξύ Αυγούστου 2017 και Δεκεμβρίου 2018.

«Ορισμένες εταιρείες θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία Move2Learn και Learn2Move, που προβλέπουν σημαντικές εκπτώσεις ή ακόμη και δωρεάν εισιτήρια. Τα ταξίδια θα πρέπει, όμως, να πραγματοποιηθούν σε γκρουπ, στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών ή και από μεμονωμένους μαθητές, εφόσον πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Πριν από λίγους μήνες, το Ευρωκοινοβούλιο είχε προτείνει την προσφορά εισιτηρίου Interrail, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη ο οποίος συμπλήρωνε το 18ο έτος της ηλικίας του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, απέρριψε την πρόταση, εκτιμώντας ότι το οικονομικό της κόστος θα ήταν δυσβάστακτο. «Μία τέτοια πρόταση θα κόστιζε στα ταμεία της Ευρώπης μεταξύ 1,2 και 1,6 δισ. ευρώ, δαπάνη που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Θέλουμε, ωστόσο, να εμπνευσθούμε από την ιδέα αυτή για να διατηρήσουμε την εκπαιδευτική διάσταση των ταξιδιών των νέων Ευρωπαίων, υπακούοντας παράλληλα στους σημερινούς οργανωτικούς και οικονομικούς περιορισμούς», αναφέρει η Κομισιόν.

Το πρόγραμμα επιδότησης eTwinning, που θα στοιχίσει 2,5 εκατ. ευρώ, θα ισχύσει μόνο για τους ερχόμενους 16 μήνες και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του προγράμματος Erasmus, με αφορμή τα 30 χρόνια εφαρμογής του.

«Χαμένη ευκαιρία»

Ο επικεφαλής του πλειοψηφούντος στο Ευρωκοινοβούλιο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε τη θλίψη του για τη «χαμένη ευκαιρία» της κατάργησης του Interail, αμφισβητώντας τα στοιχεία της Κομισιόν για το κόστος της δωρεάν προσφοράς σιδηροδρομικών εισιτηρίων για κάθε νέο Ευρωπαίο. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να συμπεριληφθεί η πρότασή μας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2018. Η Ευρώπη χρειάζεται προγράμματα που εμπνέουν τη νεολαία της και της επιτρέπουν να ανακαλύπτει διαφορετικές κουλτούρες και την ομορφιά της ηπείρου μας», είπε ο κ. Βέμπερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή