ΚΟΣΜΟΣ

Συνέδριο ΕΛΚ: Ο Βέμπερ κάλεσε τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup

erdoga1-thumb-large-1

Υπό το φως της επίσημης έναρξης των διαβουλεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζουν σήμερα στη Μάλτα οι εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Τα «προεόρτια» του Συνεδρίου άρχισαν ωστόσο χθες με ομιλίες του προέδρου του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ και του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τον Τύπο έθεσε, μεταξύ άλλων, και επισήμως θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προέβη σε βάρος των χωρών της νότιας Ευρώπης. Ο κ. Βέμπερ κάλεσε τον Ολλανδό πολιτικό να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup λέγοντας ότι δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης των δυνάμεων της ευρωπαΐκής κεντροδεξιάς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα λάβει το λόγο σήμερα το απόγευμα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αυριανές ομιλίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγςλα Μέρκελ, καθώς και των προέδρων της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ και Αντ. Ταγιάνι.

Από ελληνικής πλευράς βρίσκονται επίσης στη Μάλτα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τέως πρωθυπουργός και μέλος του ευρωπαϊκού πολιτικού ινστιτούτου «Μάρτενς» Αντώνης Σαμαράς, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ο Κώστας Κυρανάκης, πρόεδρος την νεολαίας του ΕΛΚ, καθώς και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.