Brain drain στις ΗΠΑ λόγω διατάγματος Τραμπ

Brain drain στις ΗΠΑ λόγω διατάγματος Τραμπ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες Ιρανοί απόφοιτοι πανεπιστημίου που έχουν γίνει δεκτοί σε αμερικανικά μεταπτυχιακά προγράμματα είναι πιθανό να μην μπορέσουν να μεταβούν στις ΗΠΑ για την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν, λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πρόταση του προέδρου Τραμπ περί απαγόρευσης της εισόδου πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών στη χώρα. Είκοσι πέντε από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας έχουν ήδη στείλει 500 γράμματα αποδοχής σε αιτήσεις φοιτητών από το Ιράν, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία, με τα περισσότερα να αφορούν φοιτητές από το Ιράν, στο οποίο τα πανεπιστήμια είναι γνωστά για το υψηλό επίπεδό τους στη μηχανική και την πληροφορική.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα νομικών,παρότι η ταξιδιωτική απαγόρευση έχει μπλοκαριστεί από τους ομοσπονδιακούς δικαστές, σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση ανατραπεί ή ο Τραμπ εισαγάγει νέα απαγόρευση, οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στη χώρα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς παρότι η ισχύς της θα έχει διάρκεια μόνο 90 ημερών, θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα στους φοιτητές σε σχέση με τη χρονοβόρα διαδικασία απόκτησης βίζας. Ολη αυτή η αβεβαιότητα στέλνει πολλούς από τους κορυφαίους αυτούς φοιτητές σε άλλες χώρες που τους διεκδικούν, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στα αμερικανικά πανεπιστήμια για το ανθρώπινο δυναμικό που χάνουν, καθώς πολλά από αυτά, ιδίως τα τμήματα μηχανικής τους, βασίζονται στους διεθνείς φοιτητές για την κάλυψη των θέσεων του ερευνητικού και βοηθητικού προσωπικού τους. «Είναι αδιανόητο για τις σχολές μηχανικής να χάσουν αυτό το ταλέντο», ανέφερε ενδεικτικά ο Καζέμ Καζερουνιάν, πρύτανης της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή