Διεθνής ανησυχία για απώλειες αμάχων

Διεθνής ανησυχία για απώλειες αμάχων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας για μεγάλες απώλειες αμάχων στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εισέρχεται στην τελική του φάση, με τις μάχες να μεταφέρονται στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα της Μοσούλης και της Ράκα, τις τελευταίες μεγάλες πόλεις που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς, στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε «ανήσυχος για τον άμαχο πληθυσμό που έχει παγιδευτεί σε συνοικίες της δυτικής Μοσούλης» και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να προστατεύσουν τους αμάχους, κάτι που αποτελεί απαρέγκλιτη και επείγουσα υποχρέωσή τους».

Μία ημέρα νωρίτερα, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή, είχε αναγνωρίσει ότι οι δυνάμεις του ενδέχεται να ευθύνονται για την έκρηξη της 17ης Μαρτίου στη δυτική Μοσούλη, που άφησε πίσω της περισσότερους από 200 νεκρούς. Για το περιστατικό αυτό διενεργούνται έρευνες από τον ιρακινό στρατό και τους Αμερικανούς συμμάχους του.

Ειδικές δυνάμεις του Ιράκ, με υποστήριξη ελικοπτέρων και στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ, προσπαθούσαν χθες να σφίξουν τον κλοιό της πολιορκίας στο τέμενος Αλ Νούρι, στην περίμετρο της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης, όπου ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακήρυξε το χαλιφάτο του, το 2014. Ελικόπτερα σφυροκοπούσαν θέσεις των τζιχαντιστών, σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες γύρω από την ιστορική Παλιά Πόλη, ενώ τα ιρακινά στρατεύματα κατέρριψαν τουλάχιστον ένα φτηνό, μη επανδρωμένο αεροπλανάκι, από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστές για να κατασκοπεύουν και να πλήττουν με εκρηκτικά τους εχθρούς τους.

Στη γειτονική Συρία μαίνονται οι συγκρούσεις στο φράγμα της Τάμπκα, στον ποταμό Ευφράτη, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις και Αραβες σύμμαχοί τους, που υποστηρίζονται από την αμερικανική αεροπορία, προσπαθούν να εκτοπίσουν τους τζιχαντιστές, έχοντας καταλάβει από την περασμένη εβδομάδα το βόρειο τμήμα του φράγματος. Ο έλεγχος της τοποθεσίας έχει στρατηγική σημασία, καθώς επίκειται η τελική επίθεση για την ανακατάληψη της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, περί τα 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Τάμπκα. Χθες, οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν όλμους από το νότιο τμήμα του φράγματος, που εξακολουθούν να ελέγχουν, εναντίον των Κούρδων και των συμμάχων τους. Δεν προκάλεσαν θύματα, αλλά ανάγκασαν τους μηχανικούς, που πάσχιζαν να μειώσουν την πίεση στο φράγμα, να αποχωρήσουν και να αναστείλουν για λίγες ώρες τις εργασίες τους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουντσκόι, κατηγόρησε τον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό ότι έπληξε το φράγμα της Τάμπκα και κατέστρεψε τέσσερις γέφυρες του Ευφράτη. Ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε για τον κίνδυνο «μεγάλης οικολογικής καταστροφής» εάν καταρρεύσει το εν λόγω φράγμα.

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, εκτιμούσε σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τη Ρωσία για το Συριακό. Προσέθεσε όμως ότι η παραμονή του Μπασάρ Ασαντ στην εξουσία «εμποδίζει την πρόοδο» στη Συρία, αν και δεν έθεσε ζήτημα άμεσης απομάκρυνσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή