Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό για το Brexit

Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό για το Brexit

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο καταβολής από τη Βρετανία χρηματικού ποσού ύψους περίπου 50-60 δισ. στο πλαίσιο ρύθμισης των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων της, κατά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., απέκλεισε ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για τη διαδικασία του Brexit.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ντέιβις, δεν περιμένει να κληθεί η Βρετανία να πληρώσει 50 δισ. στερλίνες στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της διαδικασίας του Brexit, σημειώνοντας ότι οι εποχές όπου πληρώνονταν τεράστια ποσά στις Βρυξέλλες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο Ντέιβις προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που ανέφεραν ότι η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 50-60 δισ. καθώς οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά ζητήματα προϋπολογισμού κι ενώ διαπραγματεύεται την αποχώρηση της από την Ε.Ε.

«Ουσιαστικά δεν είχαμε κάποιο σχετικό αίτημα από την Κομισιόν. Αλλά η άποψή μας είναι πολύ απλή, θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, είμαστε μια νομοταγής χώρα, αλλά δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντέιβις στο κανάλι ITV.

Συμπλήρωσε δε ότι «οι εποχές που τεράστια ποσά πληρώνονταν στην Ε.Ε. φτάνει στο τέλος της, συνεπώς, από τη στιγμή που θα αποχωρήσουμε, τέλος, αυτό ήταν».

Στη συνέχεια, ο Ντέιβις ξεκαθάρισε πως η Βρετανία δεν είχε πρόθεση να απειλήσει την Ευρώπη όταν είπε πως «η συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα αποδυναμωθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την Ε.Ε. χωρίς μία συνεκτική συμφωνία».

Η Τερέζα Μέι έκανε την παραπάνω αναφορά στο γράμμα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που απέστειλε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτό δεν ήταν απειλή. Ήταν μία διαπίστωση του γεγονότος πως πράγματι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο και για τους δυο μας εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Άρα είναι ένα επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας. […] Θεωρώ πως είναι μία απολύτως λογική παρατήρηση, σε καμία περίπτωση δεν είναι απειλή», σχολίασε ο υπουργός.

«Επιδιώκουμε μία πλήρη συμφωνία που θα καλύπτει το εμπόριο, την ασφάλεια, όλες τις πτυχές της υφιστάμενης μεταξύ μας σχέσης, και που θα επιχειρεί να διατηρήσει όσο περισσότερα από τα προνόμια γίνεται για όλες τις πλευρές», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή