Στο προσκήνιο τα οικονομικά Μάναφορτ

Στο προσκήνιο τα οικονομικά Μάναφορτ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο φέρεται να αμειβόταν ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, από τον Ρώσο μεγιστάνα Ολεγκ Ντεριπάσκα, σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης. Ο Μάναφορτ έκλεισε τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς μετά την έναρξη έρευνας για πιθανό «ξέπλυμα» κεφαλαίων. Ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ διατηρούσε τουλάχιστον 15 λογαριασμούς και εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης δέκα εταιρειών στην Κύπρο, δραστηριοποιούμενος στη νήσο από το 2007, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.

Εκπρόσωπος του Μάναφορτ δήλωσε χθες ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί αφορούσαν «καθ’ όλα νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες» και ότι ανοίχτηκαν κατ’ εντολήν πελατών του στην Κύπρο. «Ολοι οι λογαριασμοί ήταν νόμιμοι και δημιουργήθηκαν για νόμιμες δραστηριότητες. Ο κ. Μάναφορτ δεν θυμάται πότε ακριβώς έκλεισε τους λογαριασμούς», είπε ο εκπρόσωπός του, που επισήμανε ωστόσο ότι η διακοπή της συνεργασίας του Μάναφορτ με τις κυπριακές τράπεζες έγινε «κάποια στιγμή πριν από την κρατικοποίησή τους εν μέσω τραπεζικής κρίσης το 2012».

Τα οικονομικά στοιχεία του πρώην στενού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν, όμως, εκ νέου στο προσκήνιο του δικαστικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος την Τρίτη, μετά την αποκάλυψη ότι ο Μάναφορτ αγόρασε τρεις κατοικίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ 2006 και 2013, πληρώνοντας το ιδιαίτερα υψηλό τίμημα γι’ αυτές με μετρητά, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να καταθέσει αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια.

Ο Μάναφορτ φέρεται επίσης να δανείστηκε 12 εκατ. δολάρια μεταξύ Απριλίου 2015 και Ιανουαρίου 2017, χρησιμοποιώντας τις κατοικίες αυτές ως εγγύηση. Την περίοδο αυτή ο Μάναφορτ ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επενδύσεις σε ακίνητα αποτελούν ιδιωτική μου υπόθεση και οι πωλητές ήταν ιδιώτες», ανέφερε ο Μάναφορτ σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον τηλεοπτικό σταθμό WNYC News της Νέας Υόρκης. Τα ακίνητα του Μάναφορτ βρίσκονται στις συνοικίες του Σόχο, των Κάρολ Γκάρντενς του Μπρούκλιν, αλλά και στον Πύργο Τραμπ στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Τον Ιούνιο του 2005

Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο Associated Press πληροφορήθηκε ότι ο Μάναφορτ εργάστηκε μυστικά για λογαριασμό του Ρώσου ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα πριν από μία δεκαετία, προωθώντας τα συμφέροντα της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Ο Ντεριπάσκα είχε απευθυνθεί στον Μάναφορτ τον Ιούνιο του 2005, ζητώντας του να εκπονήσει στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση «αντιρωσικών αισθημάτων» σε δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Μία από τις εταιρείες του Μάναφορντ, με νομική έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κεϊμάν, φέρεται να εξασφάλισε 18,9 εκατ. δολάρια από τον Ντεριπάσκα για την αγορά τηλεοπτικού δικτύου στην Ουκρανία. Η συμφωνία μεταξύ του Ρώσου ολιγάρχη και του Μάναφορτ, όμως, ναυάγησε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή