Χαριστική βολή από Βαλς σε Σοσιαλιστές

Χαριστική βολή από Βαλς σε Σοσιαλιστές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άταφο νεκρό μοιάζει από χθες το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβέρνησε τη Γαλλία την τελευταία πενταετία. Μετά τη χωρίς προηγούμενο, στα χρονικά της Πέμπτης Δημοκρατίας, απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του και την απροσδόκητη επικράτηση του Μπενουά Αμόν στις εσωκομματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, η χαριστική βολή ήρθε χθες από τον Μανουέλ Βαλς. Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του, Μπενουά Αμόν, αλλά τον κεντρώο πρώην υπουργό Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν με το επιχείρημα ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει εις βάρος της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

«Δεν θέλω να πάρω ρίσκα. Θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Αμόν στην ταπεινωτική, για το πάλαι ποτέ ισχυρό κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν, πέμπτη θέση, πίσω και από τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Opinionway και δημοσιοποιήθηκε χθες, φέρει τον Μακρόν και τη Λεπέν να ισοψηφούν στο 25%, σε απόσταση ασφαλείας από τον Κεντροδεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος περιορίζεται στο 20%, βαθύτατα τραυματισμένος από το σκάνδαλο που εμπλέκει τη σύζυγο και δύο τέκνα του. Ακολουθούν οι Μελανσόν και Αμόν, με 15% και 10% αντίστοιχα.

Ολες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη επικράτηση του Μακρόν επί της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 60% και 40% αντιστοίχως. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις προβλέπουν σχεδόν εξίσου άνετη επικράτηση του Φιγιόν έναντι της Λεπέν στην περίπτωση που ο Κεντροδεξιός υποψήφιος καταφέρει, τελικά, να μπει στον δεύτερο γύρο εκτοπίζοντας τον Μακρόν.

Ωστόσο, ο Μανουέλ Βαλς δεν συμμερίζεται τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αναλυτών. Στη χθεσινή του συνέντευξη εκτίμησε ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, ούτε για τον πρώτο ούτε για τον δεύτερο γύρο» και ότι «καθώς οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα ναυτίας (για τα οικονομικά σκάνδαλα) θα μπορούσε να υπάρξει πολύ υψηλό ποσοστό αποχής».

Λεπέν και αναποφάσιστοι

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μανουέλ Βαλς εξέφρασε πρόσφατα, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο Ολάντ, την άποψη ότι ο Φιγιόν έχει υποτιμηθεί από τους δημοσκόπους και ότι αν το ζευγάρι του δεύτερου γύρου είναι Φιγιόν-Λεπέν, η επικράτηση της προέδρου του Εθνικού Μετώπου δεν θα είναι απίθανη. Τον σκεπτικισμό του ενισχύει το ασυνήθιστα μεγάλο, για τη Γαλλία, ποσοστό αναποφάσιστων, που φτάνει το 41%. Φιγιόν και Λεπέν εμφανίζονται πιο σταθεροί, ως προς την εκλογική τους βάση, ενώ το στρατόπεδο του Μακρόν είναι το πιο ρευστό απ’ όλα.

Ο Μανουέλ Βαλς είχε ηττηθεί, προς γενική έκπληξη, από τον Αμόν στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών. Η χθεσινή του κίνηση προκάλεσε οργή στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Ολοι γνωρίζουν πλέον την αξία των δεσμεύσεων Βαλς. Είναι η αξία ενός ανθρώπου χωρίς τιμή», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αρνό Μοντεμπούρ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι και άλλοι προβεβλημένοι πολιτικοί των Σοσιαλιστών θα υποστηρίξουν τον Μακρόν, ακολουθώντας τον Βαλς και τον υπουργό Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, που είχε προηγηθεί.

Πάντως, ο Βαλς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να στρατευθεί στο πλευρό του Μακρόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται να δημιουργήσει δικό του, Κεντροαριστερό κόμμα, στα ερείπια του Σοσιαλιστικού και να δοκιμάσει την τύχη του στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αμέσως μετά τις προεδρικές, τον Ιούνιο. Αλλά ούτε ο 39χρονος Μακρόν, ο οποίος επενδύει σε νέα πρόσωπα, ενδιαφέρεται να προσφέρει την πρωθυπουργία στον Βαλς, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε θα ήταν να εμφανιστεί ως συνεχιστής της ελάχιστα δημοφιλούς προεδρίας Ολάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή