ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ για brexit: «Πρώτα να επικεντρωθούμε στους όρους της αποχώρησης και μετά στη σχέση με την Ε.Ε.»

olant-gia-brexit-prota-na-epikentrothoyme-stoys-oroys-tis-apochorisis-kai-meta-sti-schesi-me-tin-e-e-2182688

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit θα επικεντρωθούν στην πρώτη φάση στη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από το ευρωπαϊκό μπλοκ και μόνο στην δεύτερη φάση θα καθορισθούν οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε στην Μέι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «κατά σαφή και εποικοδομητικό τρόπο, για να αρθούν οι αβεβαιότητες και για να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι κανόνες και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρωθούν στους όρους της αποχώρησης, και κυρίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Με βάση την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα αρχίσουμε συνομιλίες επί του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημάνθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο.