Σιάτλ κατά Τραμπ για τους πρόσφυγες

Σιάτλ κατά Τραμπ για τους πρόσφυγες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη του Σιάτλ προσέφυγε εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη για το εκτελεστικό του διάταγμα που προβλέπει την παρακράτηση ομοσπονδιακών πόρων από τις «πόλεις-καταφύγια», που αρνούνται να διώξουν τους παράτυπους μετανάστες, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμεί με αντισυνταγματικό ομοσπονδιακό εξαναγκασμό.

Ο δήμαρχος του Σιάτλ Εντ Μάρεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Σύνταγμα απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ασκεί πιέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, «όμως αυτό ακριβώς κάνει το προεδρικό διάταγμα. Για μια ακόμη φορά η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εκφοβίσει».

«Οι πόροι που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα κυκλώματα που ωθούν στην πορνεία ανήλικους δεν συνδέονται με τη μετανάστευση», τόνισε ο Μάρεϊ, προσθέτοντας: «Έχει έρθει η ώρα οι πόλεις να αντισταθούν και να ζητήσουν από τα δικαστήρια να τερματίσουν την αγωνία στις πόλεις μας και το χάος στο σύστημά μας».

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς απείλησε τη Δευτέρα να παρακρατήσει πόρους που θα έδινε το υπουργείο του σε πόλεις και τοπικές αυτοδιοικήσεις που επιλέγουν να προστατεύουν τους παράτυπους μετανάστες από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους απελάσει.

Ο Τραμπ, που έχει αναγάγει την ιδιαίτερα αυστηρή αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης σε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του ζήτησε με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε στις 25 Ιανουαρίου να παρακρατούνται ομοσπονδιακοί πόροι από τις πόλεις- καταφύγια.

Το διάταγμα αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, όμως η ανακοίνωση του Σέσιον τη Δευτέρα φάνηκε να είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας στην προσφυγή του Σιάτλ ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η αποτυχία να απελαθούν αλλοδαποί που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες καθιστά τη χώρα μας λιγότερο ασφαλή, επιτρέποντας σε επικίνδυνους εγκληματίες να κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Οι αστυνομικές διοικήσεις σε δεκάδες «πόλεις- καταφύγια», μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο, έχουν απαγορεύσει στους αστυνομικούς τους να ελέγχουν το καθεστώς των μεταναστών όταν προχωρούν σε συλλήψεις ή ελέγχους της τροχαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή