Πολύ πιθανή θεωρεί την εκλογή Λεπέν ο Γκαλάμ

Πολύ πιθανή θεωρεί την εκλογή Λεπέν ο Γκαλάμ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το ενδεχόμενο εκλογής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας δεν είναι καθόλου αμελητέο, σύμφωνα με έρευνες που δεν εστιάζουν μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά στο πόσο αποφασισμένοι είναι οι υποστηρικτές του κάθε υποψηφίου.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Politico, ο φυσικός και στατιστικολόγος Σερζ Γκαλάμ έφθασε να χαρακτηρίσει την εκλογή της Λεπέν «πολύ πιθανή».

Ο Γκαλάμ, ένας από τους λίγους ερευνητές που είχαν προβλέψει νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι «ενώ τίποτα δεν έχει τελειώσει, η εκλογή της γίνεται πολύ πιθανή». «Το αντιμετωπίζω από επιστημονική σκοπιά», είπε. «Της αρκεί μια διαφορά από τους άλλους στο ποσοστό αποχής της τάξης του 20%».

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Λεπέν να χάνει στον δεύτερο γύρο ανεξάρτητα ποιον θα έχει αντίπαλο. Το ποσοστό της ήττας διαφέρει ανάλογα με τη δημοσκόπηση και ανάλογα με τον αντίπαλο, αλλά πολλοί δημοσκόποι θεωρούν εύλογη διαφορά τις 18 μονάδες. Και όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κερδίσει, αν οι δικοί της ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες του δεύτερου γύρου σε ποσοστό 90%, ενώ οι ψηφοφόροι του αντιπάλου της σε ποσοστό μόνο 70%, σε συνολικό ποσοστό συμμετοχής 79%.

Αν η διαφορά είναι δέκα μονάδες (δημοσκοπικό εύρημα 45%-55%) μπορεί να κερδίσει σε περίπτωση που προσέλθει στις κάλπες το 85% των ψηφοφόρων της, αντί του 70% των ψηφοφόρων του αντιπάλου, επί συνολικού ποσοστού συμμετοχής 77%. Αντιθέτως, αν η διαφορά μεταξύ των δύο ξεπερνάει τις 30 μονάδες, ο Γάλλος ερευνητής δεν διαβλέπει σενάριο νίκης της Λεπέν.

Ανησυχία

Η εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας, με τα σκάνδαλα που αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους του συντηρητικού Φιγιόν και την κατάρρευση της υποστήριξης του σοσιαλιστή Αμόν, προξενεί ανησυχίες για το πόσο αρραγές είναι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που προβλέπεται να συμπράξει εναντίον της. «Τα σκάνδαλα και το “θατσερικό” οικονομικό πρόγραμμα του Φιγιόν θα του στοιχίσουν την υποστήριξη πολλών αριστερών ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο.

Αντιστρόφως, πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι μπορεί να διστάσουν να υποστηρίξουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρώντας τον φυσικό κληρονόμο του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο απεχθάνονται», σημειώνει το άρθρο. Ιδίως μετά τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού του Φρανσουά Ολάντ, Μανουέλ Βαλς, ότι στηρίζει τον Μακρόν αντί του υποψηφίου του δικού του κόμματος, η εντύπωση αυτή ενισχύεται. «Σε κάθε περίπτωση, το “ρεπουμπλικανικό μέτωπο” του δεύτερου γύρου μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό όσο στο παρελθόν», υποστηρίζει ο αρθρογράφος Νίκολας Βίνοκιουρ.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι που θέλουν να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν θα την ψηφίσουν. Και πολλοί θα ψηφίσουν για να τη σταματήσουν, αλλά σε αυτή την ομάδα υπάρχουν πολλοί δισταγμοί», προσθέτει ο Γκαλάμ. «Πρέπει να δούμε με ρεαλισμό τον ρόλο που μπορεί να παίξει η αποχή». Πάντως μέχρι στιγμής, η δυναμική που περιγράφει ο Γκαλάμ δεν έχει εκδηλωθεί. Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου έχασαν στον δεύτερο γύρο, καθώς οι αντίπαλοί τους συσπειρώθηκαν αποτελεσματικά εναντίον τους.

Ο Γκαλάμ επιμένει. «Οι δημοσκόποι μετρούν τη μεταφορά ψήφων, ποιος ανεβαίνει εις βάρος ποίου», σημειώνει. «Αυτό που κάνω εγώ είναι απολύτως προφανές. Εκκινώ από την αρχή ότι η πρόθεση ψήφου δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ψήφο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή