«Πόλεμος» Τραμπ στην υπερσυντηρητική πτέρυγα

«Πόλεμος» Τραμπ στην υπερσυντηρητική πτέρυγα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον πόλεμο στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του κήρυξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας ευθέως τις πολιτικές σταδιοδρομίες βουλευτών του κόμματος που ανήκουν στην ομάδα Freedom Caucus.

Οι υπερσυντηρητικοί αυτοί βουλευτές αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τις προτάσεις Τραμπ για μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, που θα ακύρωνε το αντίστοιχο πρόγραμμα του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πίσω από την άρνηση αυτή της πλειοψηφίας των 32 βουλευτών του Freedom Caucus βρίσκεται η εκτίμηση ότι οι προτάσεις Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση της φορολογίας.

Την ίδια ώρα, σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή αντικατασκοπείας της Γερουσίας Μαρκ Ουόρνερ κατήγγειλε τη Ρωσία για «επίμονη και συστηματική εκστρατεία προπαγάνδας» με στόχο να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Ο κ. Ουόρνερ υπογράμμισε ότι, παρότι δεν επιθυμεί να προδικάσει το πόρισμα της επιτροπής, που δεν έχει εκδοθεί ακόμη, εντόπισε πολλά «σημεία ανησυχίας» γύρω από ενδεχόμενες σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, σπάνια μετακίνηση πραγματοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο Καπιτώλιο, έτσι ώστε να ρίξει την καθοριστική ψήφο –ως επίτιμος πρόεδρος της Γερουσίας– σπάζοντας την ισοψηφία, για να ψηφισθεί νομοσχέδιο περικοπής της χρηματοδότησης ομοσπονδιακών προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικής υγείας.

«Οι κανόνες αυτοί αποτελούν αναίτιους περιορισμούς στο δικαίωμα των πολιτειών να αποφασίζουν τι είναι καλύτερο για τους κατοίκους τους», είπε ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ. Η απόφαση της Γερουσίας, που θα οριστικοποιηθεί σήμερα, εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρηματοδοτεί κλινικές οι οποίες προσφέρουν αντισυλληπτικά και άλλες υπηρεσίες υγείας σε χαμηλόμισθες γυναίκες.

Με χθεσινή απόφαση, στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ διεύρυνε τη δυνατότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να πραγματοποιούν επιχειρήσεις με στόχο αντάρτες της Αλ Κάιντα στη Σομαλία. Η απόφαση του προέδρου ενέκρινε αίτημα του Πενταγώνου για πιο επιθετικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανταρτών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Κέρας της Αφρικής), προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη βοήθεια σε επιχειρήσεις του σομαλικού στρατού.

Τμήματα της Νότιας Σομαλίας, εξαιρουμένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, θα θεωρούνται εφεξής πολεμική ζώνη. Αυτό επιτρέπει σε αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να συνοδεύουν τον σομαλικό στρατό στις επιχειρήσεις του, καλώντας αμερικανικά αεροσκάφη για την υποστήριξή τους από αέρος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή