Διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτων για φοροδιαφυγή που είχαν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα

Διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτων για φοροδιαφυγή που είχαν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό κατόχων λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα, που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, έχουν εξαπολύσει Ολλανδοί εισαγγελείς σε συνεργασία με συναδέλφους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι ολλανδικές αρχές έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 3.800 Ολλανδούς κατόχους λογαριασμών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για φοροδιαφυγή και έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση ράβδων χρυσού αλλά και πινάκων αξίας εκατομμυρίων ευρώ από αρκετούς από αυτούς.

Αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται επίσης σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία.  

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Βίτσκε Βίσερς δήλωσε ότι πίνακες αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ράβδοι χρυσού, ρευστό και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κατασχεθεί χωρίς να κατονομάσει την ελβετική τράπεζα.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει δώσει σε άλλες χώρες πληροφορίες για περίπου 55.000 ύποπτους λογαριασμούς στην τράπεζα αυτή.

Από την πλευρά της η Αυστραλία ταυτοποίησε περισσότερα από 340 άτομα που είχαν διασυνδέσεις με μάνατζερ ελβετικών τραπεζών οι οποίοι φέρεται να έχουν προωθήσει και να έχουν διευκολύνει σχέδια φοροαποφυγής, δήλωσε σήμερα ομοσπονδιακός υπουργός.

Πληροφορίες που συνέλεξαν οι αρχές σε μια κοινή διεθνή έρευνα δείχνουν πως οι Αυστραλοί που ταυτοποιήθηκαν διατηρούν «ανώνυμους αριθμημένους λογαριασμούς σε μία ελβετική τράπεζα», δήλωσε η υπουργός Εισοδήματος και Οικονομικών Υπηρεσιών Κέλι Ο'Ντάιγερ. «Το γεγονός ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι ανώνυμοι σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί για να κρύψουν την ταυτότητα του κατόχου», ανέφερε σε δήλωσή της. «Το μήνυμα από τις έρευνες αυτές καθιστά σαφές πως οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ρίχνουν φως στη υπεράκτια φοροαποφυγή και είναι μόνο ζήτημα χρόνου προτού [οι φοροαποφεύγοντες] βρεθούν υπό το φως των προβολέων».

Την ερχόμενη εβδομάδα η Ομάδα Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος (SFCT) της Αυστραλίας θα πάρει συνεντεύξεις από υπαλλήλους τραπεζών, φορολογούμενους και δικηγόρους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσον οι Αυστραλοί που ταυτοποιήθηκαν στα δεδομένα απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή ενεπλάκησαν σε εγκληματικές δραστηριότητες, πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις αυτές έπονται έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης και συλλήψεων στην Ολλανδία, στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στο μεταξύ, η ελβετική τράπεζα Credit Swiss ανέφερε σήμερα πως τα γραφεία της στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ ερευνήθηκαν από τις τοπικές αρχές για θέματα που αφορούσαν φορολογικές υποθέσεις πελατών της.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για φοροαποφυγή και ξέπλυμα χρήματος από ένα μη κατονομαζόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή