Τουσκ: Δεν θα τιμωρήσουμε τη Βρετανία, αρκετά τιμωρητικό από μόνο του το Brexit

Τουσκ: Δεν θα τιμωρήσουμε τη Βρετανία, αρκετά τιμωρητικό από μόνο του το Brexit

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζοντας το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του Brexit.

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα. «Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος θα επισκεφτεί την Τερέζα Μέι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Απριλίου δήλωσε ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει τη Βρετανία καθώς το Brexit είναι από μόνο του «τιμωρητικό».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου που είχε έρθει νωρίτερα στην κατοχή του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Βρετανία για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την τελική συμφωνία τον όρων αποχώρησης από την Ενωση.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει σε πρώτη φάση η Βρετανία να επιδείξει «επαρκή πρόοδο» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του διαζυγίου. Ορισμένες από τις προϋποθέσεις μπορεί μάλιστα να μην είναι και τόσο «δελεαστικές» για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Κι αυτό γιατί μεταξύ των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρήσει η Βρετανία όσο διαρκεί το μεταβατικό στάδιο και πριν τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας, είναι η τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως η συνεισφορά στον προϋπολογισμό και η δικαστική εποπτεία, όροι που ώθησαν μεγάλο ποσοστό των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit.

Επίσης, στο έγγραφο θα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για κάποιο διάστημα μετά το Brexit θα πρέπει να σεβαστεί τις «τέσσερις ελευθερίες» μεταξύ των οποίων και η ελεύθερη μετακίνηση ατόμων από και προς την ήπειρο.

Ενα ακόμη στοιχείο της οκτασέλιδης επιστολής, είναι η προτεραιότητα να ρυθμιστεί η νομική αβεβαιότητα για τους Ευρωπαίους που ζουν σε οποιαδήποτε πλευρά των νέων συνόρων Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί πριν το Brexit.

Απαντώντας τέλος στην προειδοποίηση της Τερέζα Μέι ότι ίσως να είναι προτιμότερο να φύγει η Βρετανία χωρίς συμφωνία, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα εργαστεί ώστε να μη συμβεί αυτό, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον καμίας από τις δύο πλευρές.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

Αυτό το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Μάλτα: Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα γίνουν αντικείμενα παζαριού

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενα παζαριού στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι κατευθυντήριες γραμμές των οποίων παρουσιάστηκαν σήμερα, δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Διαβεβαιώνουμε ότι οι πολίτες δεν θα χρησιμοποιηθούν σαν αντικείμενα παζαριού από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε ο Μουσκάτ, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή