ΚΟΣΜΟΣ

Πριν από 15.000 χρόνια οι πρώτες κατοικίες

prin-apo-15-000-chronia-oi-protes-katoikies-2182907

ΠΑΡΙΣΙ. Ιχνη των πρώτων μόνιμων κατοικιών κυνηγών-συλλεκτών, ηλικίας 15.000 ετών, εντοπίστηκαν σε χωριό της γαλλικής επαρχίας του Λουμπερόν στην κεντρική Γαλλία.

Οι κυνηγοί – συλλέκτες αυτοί εγκαταστάθηκαν σε μόνιμες κατοικίες πολύ νωρίτερα από όσο υπολογίζαμε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έχοντας ανακαλύψει απολιθωμένα μικρά ποντίκια, τα οποία ζουν μόνο σε ανθρώπινες κατοικίες. Οταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε κατοικίες, τα γκρίζα μικρά ποντίκια αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που ξεπέρασαν σε αριθμό τα «εξαδέλφια» τους, τους αρουραίους των αγρών. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας τις αλλαγές στους κυνόδοντες των μικρών ποντικών, που έδειξαν την αλλαγή στη δίαιτά τους.

«Η μελέτη μάς προσφέρει αποδείξεις ότι οι άνθρωποι πριν από 15.000 χρόνια επηρέασαν χάρη στις μόνιμες κατοικίες τους την τοπική πανίδα», λέει η Φιόνα Μάρσαλ του Πανεπιστημίου του Σεν Λιούις, επικεφαλής της μελέτης στην κεντρική Γαλλία.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι οι πρώτες καλλιέργειες εμφανίστηκαν πριν από 12.000 χρόνια, με τους ανθρώπους να αρχίσουν να εξημερώνουν ζώα και να «φιλοξενούν» άθελά τους τα πρώτα μικρά γκρίζα ποντίκια.

«Η μόνιμη εγκατάσταση των ανθρώπων είχε σημαντικές επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα», λέει η δρ Μάρσαλ.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, ο άνθρωπος εξημέρωσε τη γάτα, μόνη ικανή να προφυλάξει τα αποθηκευμένα σιτηρά από τα ποντίκια και τους αρουραίους.