Ο γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ χαρακτηρίζει «στέρεες» τις διατλαντικές σχέσεις

Ο γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ χαρακτηρίζει «στέρεες» τις διατλαντικές σχέσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα “στέρεες” τις σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη και τις ΗΠΑ, ενόψει της συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας, στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας καθώς και στην προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προεδρεύει της συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η οποία επιπλέον θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα παραμείνει η Ουάσινγκτον δεσμευμένη στη Συμμαχία, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει “παρωχημένη”.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι υπουργοί, περιλαμβανομένου του αμερικανού Ρεξ Τίλερσον, θα συζητήσουν για τον “δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών ώστε να παραμείνει ισχυρός ο διατλαντικός δεσμός” και να “εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την εδραίωση της σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ, η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη για να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Η άφιξη του Τραμπ στο Λευκό Οίκο έχει κινητοποιήσει τους ευρωπαίους συμμάχους της Συμμαχίας παρότι ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, προσερχόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ”.

Μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ — Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία και Βρετανία– ικανοποιούν το συμφωνηθέν αίτημα της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ τους.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, ο γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν είναι καν επιθυμητό. “Το 2% θα σήμαινε αμυντικές δαπάνες ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζω κανέναν γερμανό πολιτικό, ο οποίος θα ισχυριζόταν ότι αυτό είναι εφικτό ή επιθυμητό”.

Ρεξ Tίλερσον: H Ουάσινγκτον θα τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Ουάσινγκτον θα τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες και θα διασφαλίσει ότι η Συμμαχία έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, περιλαμβανομένης της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο ίδιος άσκησε πιέσεις στους συμμάχους να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους για τις αμυντικές δαπάνες τους καλώντας καθεμιά από τις χώρες είτε να τον εκπληρώσει είτε να έχει έτοιμο ένα σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προς τις δαπάνες απέναντι στο ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή