ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις για το «δικαστικό πραξικόπημα» Μαδούρο

diadiloseis-gia-to-dikastiko-praxikopima-madoyro-2183075

ΚΑΡΑΚΑΣ. Σε νέο κύκλο πολιτικής αναταραχής εισήλθε αυτή την εβδομάδα η Βενεζουέλα, μετά την απόφαση του προσκείμενου στην κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, να στερήσει κάθε εξουσία από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κογκρέσο.

Την κυβέρνηση Μαδούρο καταδίκασαν οι περισσότερες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής για το ιδιότυπο αυτό δικαστικό πραξικόπημα, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Σε αιφνίδια απόφασή του το βράδυ της Τετάρτης, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι όσο το Κογκρέσο δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αυτή έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τις εξουσίες τους, τις οποίες μεταβίβασε στην επίσης ελεγχόμενη από τον Μαδούρο Βουλή.

Η απόφαση αυτή, καθώς και εκείνη της περασμένης εβδομάδας, η οποία περιορίζει την ασυλία των μελών του Κογκρέσου, αποτελεί το επιστέγασμα της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο και της αντιπολίτευσης, μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και των προσπαθειών της να καθαιρέσει τον Μαδούρο από το αξίωμά του.

Ανησυχία

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο Μαδούρο να διατάξει την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων και να προκηρύξει αμέσως εκλογές. Σε επείγουσα σύνοδό του, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών εξέφρασε την ανησυχία του, χωρίς ωστόσο να προβούν σε αποφάσεις κατά του Καράκας.