Το Τόκιο εξετάζει απόκτηση επιθετικών όπλων

Το Τόκιο εξετάζει απόκτηση επιθετικών όπλων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία πρέπει να εξοπλιστεί με επιθετικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, διακηρύσσοντας στροφή 180 μοιρών για τη χώρα, η οποία, μετά τη συνθηκολόγησή της το 1945, κράτησε εξαιρετικά αμυντική στάση καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg.

Σύμφωνα με έγγραφο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, η εσωκομματική αυτή ομάδα, της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ζητάει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την εξέταση της ικανότητας της χώρας να επιτεθεί σε ξένη βάση, αναφερόμενη στο «νέο επίπεδο απειλής» της Βόρειας Κορέας και τονίζοντας ότι το ζήτημα του σχετικού προϋπολογισμού πρέπει προσωρινά να παραμεριστεί. «Αυτό είναι επείγον πρόβλημα, και όντας υπεύθυνο κόμμα, έχουμε καθήκον να μετριάσουμε την αγωνία των πολιτών της Ιαπωνίας», ανέφερε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής του τομέα Αμυνάς του, Χιρόσι Ιμάζου.

O επεκτατισμός της χώρας κατά τη δεκαετία του ’30 και η καταστροφική συμμετοχή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία κατέληξε στη ρίψη των δύο ατομικών βομβών, οδήγησαν τη χώρα να υιοθετήσει ένα εξαιρετικά ειρηνιστικό Σύνταγμα στη μεταπολεμική εποχή, βασιζόμενη στην αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» για την αποτροπή των όποιων περιφερειακών απειλών. Μολαταύτα, πολλές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα έχουν δηλώσει πως το Σύνταγμα δεν στερεί στη χώρα το δικαίωμα να επιτεθεί, εφόσον η χώρα βρίσκεται υπό άμεση απειλή, ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει αποκτήσει τα αναγκαία μέσα να εκδηλώσει ένα τέτοιο χτύπημα, κυρίως λόγω των φόβων ότι μπορεί να επαναφέρει μνήμες της ιαπωνικής επιθετικότητας του παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε, έχει κάνει κάποια βήματα να αλλάξει αυτή τη στάση, ακυρώνοντας την απαγόρευση των εξαγωγών σε όπλα και επανερμηνεύοντας το Σύνταγμα της χώρας, ώστε αυτό να επιτρέπει τη συμβολή της Ιαπωνίας στην άμυνα συμμαχικών χωρών. Ωστόσο, η αλλαγή που προτείνεται σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανό να απαιτεί την καθολική συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχει και ο Κεϊτσί Ισι του φιλοβουδιστικού κόμματος Κομέιτο, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να αντιτεθεί στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, καθώς αντιτίθεται στην υιοθέτηση επιθετικών όπλων και πιστεύει σε μία πλήρως ειρηνική προοπτική για τη χώρα.

Οι προτάσεις της ερευνητικής ομάδας περιλαμβάνουν την υιοθέτηση βαλλιστικών πυραύλων και νέων αποτελεσματικών συστημάτων αναχαίτισης πυραυλικών επιθέσεων, προτάσεις που αντανακλούν την αγωνία που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι επαναλαμβανόμενες πυραυλικές ασκήσεις της Βορείου Κορέας. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πρόταση της ομάδας έχουν παίξει και οι προβληματισμοί για τις σχέσεις της χώρας με τη νέα αμερικανική διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία συνεχίζει να εκφράζει επίμονα ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ οφείλουν να κρατούν σταθερά τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους, δημιουργώντας την αίσθηση στην ιαπωνική πλευρά ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να της ζητηθεί και εκείνης να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα της άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή