«Δεν θα βγάλουμε βίαια από το ευρώ τη Γαλλία»

«Δεν θα βγάλουμε βίαια από το ευρώ τη Γαλλία»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφόσον οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ, το Εθνικό Μέτωπο δεν θα τους αναγκάσει αν η Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος την Παρασκευή. «Θα θέσουμε το ερώτημα σε δημοψήφισμα. Δεν θα επιβάλουμε τίποτα στον κόσμο. Αν οι Γάλλοι θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, θα το κρατήσουν», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νίκολας Μπέι, γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, τονίζοντας πως αυτός δεν είναι ο μοναδικός στόχος του προγράμματος του κόμματος. Παρότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου αντιτίθεται στο κοινό νόμισμα, το 72% του γαλλικού εκλογικού σώματος δεν επιθυμεί την επαναφορά του φράγκου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου, η ίδια η Μαρίν Λεπέν, η οποία δύσκολα θα καταφέρει να επικρατήσει επί του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, είχε δηλώσει πως δεν θα υπάρξει ξαφνική και εντυπωσιακή έξοδος της χώρας από το ευρώ, εφόσον η ίδια αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως δεν θα προβεί σε δημοψήφισμα για το άνωθεν ερώτημα προτού ολοκληρώσει έξι μήνες διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της για σειρά σημαντικών ζητημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η έξοδος της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν και η μετατροπή της Ε.Ε. σε μία πιο χαλαρή συνεργατική ένωση. Οι συζητήσεις για το κοινό νόμισμα θα έρθουν στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων, προσέθεσε. «Μέσα στο ημερολόγιο των διαπραγματεύσεων που θέλω να επιδιώξω, το ευρώ αποτελεί το τελευταίο στάδιο, καθώς θέλω να περιμένω το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο, προτού επαναδιαπραγματευτώ», δήλωσε επιπλέον στην εφημερίδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή