Μάχες για έλεγχο της Μοσούλης

Μάχες για έλεγχο της Μοσούλης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη μάχη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και «συμπρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους, καθώς δυνάμεις του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, ενισχυόμενες από αμερικανικές αεροεπιδρομές, προσπαθούν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στη δυτική πλευρά της πόλης. Οι μάχες επικεντρώνονται στην πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη, στην οποία το καλοκαίρι του 2014 ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, διακήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών που εγκαταλείπουν την πόλη, οι μαχητές του ISIS χρησιμοποιούν προς όφελός τους την πυκνοκατοικημένη δομή της Παλιάς Πόλης, καθώς κρύβονται ανάμεσα στους κατοίκους και τις οικίες τους, επιδιδόμενοι έτσι σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο πόλης που δεν δείχνει κανέναν απολύτως σεβασμό στον άμαχο πληθυσμό. Οντας αποφασισμένοι να πάρουν μαζί τους όσους κατοίκους έχουν απομείνει στην πόλη, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες με διάφορους τρόπους και αναγκάζοντας όλους τους άνδρες να φορούν τη χαρακτηριστική ενδυμασία των τζιχαντιστών, ώστε η γραμμή μεταξύ πολίτη και μαχητή να είναι δυσδιάκριτη, οι εναπομείναντες μαχητές του ISIS έχουν καταστήσει τις αυξημένες απώλειες αμάχων αναγκαία προϋπόθεση για την καταπολέμησή τους.

Πράγματι οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ως αποτέλεσμα της «χρήσης» των κατοίκων από τους εξτρεμιστές σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας που στηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις. Πιθανό παράδειγμα αυτού του θανατηφόρου «συνδυασμού» είναι η έκρηξη που έλαβε χώρα στη συνοικία Αλ Τζαντίντα στις 17 Μαρτίου, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση ενός κτιρίου και τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων, με ορισμένες τοπικές αναφορές να ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό ακόμη και στους 250 νεκρούς.

Παρότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβη στις 17 Μαρτίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν πως για το μακελειό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό μία αεροεπιδρομή τους, ενώ αρκετές τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η εξήγηση είναι πιο σύνθετη, καθώς ενδέχεται οι τζιχαντιστές να είχαν ζώσει σκόπιμα το κτίριο με εκρηκτικά, παγιδεύοντας παράλληλα πολλούς κατοίκους στο εσωτερικό του. Τέλος, οι αυξημένες απώλειες αμάχων μπορεί να έχουν μία εξαιρετικά κρίσιμη επίπτωση στην εξέλιξη της χρονοβόρας προσπάθειας ανακατάληψης της πόλης, καθώς η δυσαρέσκεια που προκαλούν στον πληθυσμό μπορεί να ενδυναμώσει με νέους μαχητές τις τάξεις των εξτρεμιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή