Υποψήφιος παρωδία στη Σερβία…

Υποψήφιος παρωδία στη Σερβία…

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάτι» σαν παρωδία εμφανίστηκε λίγες ημέρες πριν από τις σερβικές προεδρικές εκλογές. Το πραγματικό του όνομα είναι Λούκα Μαξίμοβιτς, αλλά ο 25χρονος είναι ο άνθρωπος που διεκδικεί να κερδίσει φήμη και λαϊκή υποστήριξη εμφανιζόμενος με το λευκό του κοστούμι, τα υπερμεγέθη κοσμήματα και την αλογοουρά.

Πραγματοποιεί εκστρατεία ως ένας δυναμικός χαρακτήρας που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και στηρίζει τη νίκη του στους οιωνούς των μάγων. Ο Μαξίμοβιτς κατάφερε να κερδίσει πολλούς συμμάχους στη Σερβία που μαστίζεται από την κρίση και την πολιτική διαφθορά και είναι έτοιμη να αποδεχθεί νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Οι αναλυτές επισημαίνουν τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει ένας νεόφερτος χωρίς καμία ουσιαστική προϋπηρεσία και με πενιχρά οικονομικά μέσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μαξίμοβιτς μπορεί να κερδίσει το 11% των ψήφων την ερχόμενη Κυριακή και να έπεται του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ αναμένεται να νικήσει πολλούς άλλους υποψηφίους.

«Είναι το χάρισμά μου», δήλωσε αστειευόμενος ο φοιτητής επικοινωνίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.

O Bούτσιτς, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ώστε να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές, ομολογουμένως δεν δείχνει να απειλείται από τον Μαξίμοβιτς, ο οποίος είναι γνωστός και με το όνομα Λιουμπίσα Μπέλι Πρελετάσεβιτς. Συνολικά έντεκα υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος στην εκλογική μάχη.

Ο Μπέλι, όπως είναι γνωστός, εμφανίστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη χρονιά, όταν ψηφίστηκε ως ιδέα από νεαρούς πλακατζήδες για μία τοπική εκλογή στο Μλαντένοβατς, ένα μελαγχολικό προάστιο κοντά στο Βελιγράδι. Ιππεύοντας ένα λευκό άλογο, περικυκλωμένος από μία δήθεν φρουρά ασφαλείας, ο Μπέλι κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και να συγκεντρώσει το 20% των ψήφων, το οποίο μεταφράστηκε σε 12 έδρες στην περιφερειακή συνέλευση.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Μαξίμοβιτς ισχυρίζεται ότι η δυσαρμονία στην πολιτική σκηνή της Σερβίας σημαίνει ότι έχει φτάσει η ώρα για τον Μπέλι –που σημαίνει «λευκός» στα σερβικά– να κατακτήσει την εθνική σκηνή.

«Προφανώς υπάρχει κάτι πολύ στραβό σε αυτή τη χώρα, αν ένα ανύπαρκτο άτομο μπορεί να προσελκύσει τα πλήθη τόσο πολύ», επισημαίνει ωστόσο…

Αν και οι δημοσκόποι παρατηρούν ότι η δημοτικότητα του Μπέλι είναι ασταθής, παραμένει πολύ ορατή. Οπουδήποτε εμφανίζεται, ο κόσμος συρρέει κοντά του ζητώντας του φωτογραφίες και αυτόγραφα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν «κύριο πρόεδρο».

Τα βίντεο που απαθανατίζουν τον Μπέλι να κάνει πους-άπς, να ρουφάει ένα ωμό αυγό ή να περπατάει στα δάση σαν προφήτης, έχουν γίνει στιγμιαίες επιτυχίες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε αντίθεση με τα αναμενόμενα προωθητικά υλικά των υπόλοιπων υποψηφίων.

Το περασμένο Σάββατο ο Μαξίμοβιτς ξεκίνησε την εκστρατεία του «Μπέλι Κάραβαν» σε ένα ιστορικό σερβικό χωριό, αναρριχώμενος σε ένα μαρμάρινο άγαλμα ενός Σέρβου ήρωα του 19ου αιώνα, σηκώνοντας τα χέρια του και φωνάζοντας «είμαι εδώ για να σώσω τον κόσμο».

«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να εκφράσουν την αηδία τους για την πολιτική», επιμένει ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις Σρτζαν Μπογκοσάλιεβιτς. «Αυτή η αηδία βρήκε ανταπόκριση σε έναν υποψήφιο ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα κλέψει και θα πλουτίσει υποδεικνύοντας ότι στην πολιτική τα πάντα είναι ένα ψέμα».

Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκολα Ματιάτσεβιτς, είκοσι ενός ετών, πιστεύει ότι ο Μπέλι γνωρίζει πώς να διοικήσει τον τόπο καλύτερα από όλους τους πολιτικούς. «Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι λατρεύουν τον Μπέλι και οι περισσότεροι θα τον ψηφίσουν», ισχυρίζεται ο Ματιάτσεβιτς. «Εχουμε πολλούς συνταξιούχους σε ανώτατες θέσεις και δείτε αυτό πού μας κατάντησε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή