ΚΟΣΜΟΣ

Χριστοδουλίδης: «Ο Ακιντζί δεν άλλαξε τη ρητορική του, αδύνατη η επανέναρξη των συνομιλιών»

christodoylidis-o-akintzi-den-allaxe-ti-ritoriki-toy-adynati-i-epanenarxi-ton-synomilion-2183324

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν άλλαξε τη ρητορική του στο χθεσινό δείπνο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι «θέσεις οι οποίες ακούστηκαν δεν επέτρεψαν να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών».

«Από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν ειπώθηκε κάτι νέο, αλλά επαναλήφθηκαν οι ίδιες θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν και δημόσια. Δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως και η προσπάθεια θα συνεχισθεί από τον Έσπεν Μπαρ Άιντε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε παρατήρηση ότι το κλίμα στις συνομιλίες μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που η Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή διαφοροποιήσει την απόφασή της για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η όποια απόφαση του Σώματος δεν αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου, τονίζοντας πως η διακοπή των συνομιλιών είναι σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη επανήλθαν με «διορθωμένη» κοινή ανακοίνωση για το δείπνο, στην οποία προσέθεσαν μια παράγραφο που αναφέρεται στην προοπτική σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την μελλοντική πορεία των συνομιλιών».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στη θέση για ψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, την οποία ο ίδιος θεωρεί επαρκή «διόρθωση» της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα, προτού καθορισθεί ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ