Ο τρόμος επιστρέφει στη Ρωσία

Ο τρόμος επιστρέφει στη Ρωσία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά χρόνια μετά τις δίδυμες επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 40 ανθρώπων, ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει στη Ρωσία. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χθες, στις 2.40 μ.μ., στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, με συνέπεια 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 46 να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Την ώρα της φονικής έκρηξης, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) για να επισκεφθεί συνέδριο περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και να συναντηθεί με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά. Ασφαλώς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες: να επρόκειτο για ατύχημα, για εγκληματική ενέργεια και, κυρίως, για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προτού αρχίσει τις συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του. Λίγες ώρες αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τον πλησιέστερο σταθμό στο σημείο της έκρηξης και άφησε λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βαγόνι του μετρό τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στον σταθμό Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν βίντεο όπου διακρίνεται το κατεστραμμένο βαγόνι με μια μεγάλη τρύπα από την έκρηξη και πολλούς επιβάτες, ενώ προσπαθούν να ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια μέσα σε σύννεφο καπνού. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδια βόμβα, γεμάτη καρφιά, που βρισκόταν μέσα σε χαρτοφύλακα. Αργά το βράδυ, το Interfax ανέφερε ότι οι Αρχές πιστεύουν πως επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη. Πρόκειται για άτομο ηλικίας 23 ετών, προερχόμενο από πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.

Δύο ώρες μετά την έκρηξη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εντόπισε και εξουδετέρωσε και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια, και πάλι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ολοι οι σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης έκλεισαν αμέσως μετά το αιματηρό περιστατικό, ενώ οι διωκτικές αρχές διεξήγαγαν εξονυχιστικούς ελέγχους για να προλάβουν και δεύτερο χτύπημα. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και στο μετρό της Μόσχας. Η Ρωσία έχει πληγεί επανειλημμένως από τρομοκρατικές ενέργειες ισλαμιστών αυτονομιστών περιοχών του Καυκάσου (Τσετσενία, Νταγκεστάν, Ινγκουσετία). To 2002, 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θέατρο της Μόσχας, όπου τζιχαντιστές κρατούσαν όμηρους αθώους πολίτες. Το 2004 η χώρα συγκλονίστηκε από το μακελειό σε σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, που είχε καταληφθεί από τρομοκράτες. Από τους 330 νεκρούς, οι μισοί ήταν μαθητές. Στις επιθέσεις του 2010, στο μετρό της Μόσχας, δύο γυναίκες ανατινάχθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 38 πολίτες.

Ανησυχία

Αρκετοί Τσετσένοι έχουν στρατευθεί την τελευταία εξαετία στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν πρωταγωνιστήσει σε θηριωδίες των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Η τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχει καλέσει κατ’ επανάληψιν τους υποστηρικτές της να πλήξουν ρωσικούς στόχους, από τη στιγμή που ξεκίνησε η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, τον Σεπτέμβριο του 2015. Καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους τελευταίους θυλάκους του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, εντείνονται οι ανησυχίες της Μόσχας, όπως βέβαια και των πρωτευουσών της Δύσης, για μεταφορά της τρομοκρατικής δραστηριότητας στα εδάφη τους. Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της χθεσινής έκρηξης εξέφρασαν χθες στη Ρωσία η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτό» το αιματηρό συμβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή