Στο φως νέα πυραμίδα νότια του Καΐρου

Στο φως νέα πυραμίδα νότια του Καΐρου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα πυραμίδα ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι. Η νέα πυραμίδα χρονολογείται στην 13η δυναστεία, πριν από 3.700 χρόνια. Ο επικεφαλής του αρχαιολογικού συμβουλίου της Αιγύπτου Μαχμούντ Αφίφι, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το νέο εύρημα εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση βόρεια της πυραμίδας του βασιλιά Σνεφρού, στη βασιλική νεκρόπολη του Νταχσούρ, νότια του Καΐρου, όπου συνήθως ενταφιάζονταν αυλικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ο Αντελ Οκασα, επικεφαλής της νεκρόπολης, αναφέρει ότι τα ευρήματα αφορούν την εσωτερική δομή της πυραμίδας και περιλαμβάνουν και έναν διάδρομο, όπως εξάλλου και άλλα τμήματα που επιδεικνύουν τον εσωτερικό σχεδιασμό της πυραμίδας.

Επιπλέον, πριν από λίγο καιρό, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη τάφων που χρονολογούνται πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια και οι οποίοι υποτίθεται ότι ανήκουν στους εργάτες που κατασκευάσαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σειρά τάφων με βάθος τριών μέτρων, μέσα στους οποίους βρέθηκαν οι σοροί των κατασκευαστών των πυραμίδων σε τέλεια κατάσταση μαζί με δοχεία τα οποία περιλαμβάναν μπίρα και ψωμί για τη μετά θάνατον ζωή τους.

Για πρώτη φορά βρέθηκαν τάφοι των εργατών των πυραμίδων στην περιοχή της Γκίζας το 1990, όταν ένας τουρίστας που ταξίδευε με το άλογό του σκόνταψε σε έναν τοίχο που τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τάφο. Οπως λένε επιφανείς Αιγυπτιολόγοι, οι τάφοι μαρτυρούν ότι οι κατασκευαστές των πυραμίδων ήταν εργάτες που πληρώνονταν για την εργασία τους και όχι σκλάβοι, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι εργάτες προέρχονταν από φτωχές οικογένειες από τον βορρά και τον νότο της Αιγύπτου και ήταν αξιοσέβαστοι για την εργασία που επιτελούσαν, σε τέτοιο σημείο που, όταν πέθαιναν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, τους γινόταν η τιμή να ταφούν κοντά στους τάφους των φαραώ. Στους τάφους δεν βρέθηκαν πολύτιμα αντικείμενα ή κοσμήματα και γι’ αυτόν τον λόγο είχαν παραμείνει και ασύλητοι. Οι νεκροί βρέθηκαν στο εσωτερικό τους σε εμβρυϊκή στάση με το κεφάλι τους να κοιτάζει προς τη δύση και τα πόδια τους προς την ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες αυτοί έτρωγαν κρέας τακτικά και εργάζονταν σε τριμηνιαίες βάρδιες, ενώ χρειάζονταν 10.000 εργάτες επί 30 χρόνια για να οικοδομηθεί μία πυραμίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή