Ορμπαν κατά ακαδημαϊκής ελευθερίας

Ορμπαν κατά ακαδημαϊκής ελευθερίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία επιβουλή κατά της πανεπιστημιακής ελευθερίας καταγράφεται στην Κεντρική Ευρώπη. Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έθεσε προς ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί ουσιαστικά την ελευθερία του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης, ιδιωτικής αμερικανοουγγρικής σχολής (της οποίας είμαι επικεφαλής) που προσφέρει αναγνωρισμένους από τις ΗΠΑ μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους εδώ και 20 χρόνια.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στο πανεπιστήμιο να δίνει αμερικανικούς τίτλους σπουδών, θα απαιτεί αυτό να ανοίξει παράρτημα στις ΗΠΑ (λειτουργεί μόνο στη Βουδαπέστη) και θα το θέσει υπό τον έλεγχο της ουγγρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να αρνείται τη χορήγηση αδειών εργασίας σε μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. και θα εκμεταλλευθεί το σύστημα της βίζας για να περιορίσει τη δυνατότητα του πανεπιστημίου να επιλέγει τους φοιτητές του.

Το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, πρώην πρόεδρος του Κολούμπια, ο αντιπρόεδρος της Οξφόρδης και ο πρόεδρος του Κολεγίου Μπαρντ, κατήγγειλε το νομοθέτημα ως απαράδεκτη επίθεση. Η κυβέρνηση συνόδευσε τον νόμο με δυσφημιστική επίθεση κατά του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι «κλέβει» προσφέροντας αμερικανικά και ουγγρικά διπλώματα, παραβιάζοντας έτσι την ουγγρική νομοθεσία.

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1991 χάρη σε δωρεά του Ουγγροαμερικανού Τζορτζ Σόρος. Ενας από τους φοιτητές του υπήρξε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι είτε μια πράξη πολιτικού βανδαλισμού είτε μια άσκηση στην αυτοκαταστροφή. Η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν είναι υπόθεση ιδεολογικών παρατάξεων, ακόμη και στους σημερινούς καιρούς έντονης πολιτικής πόλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή