Το κυνήγι χαμένων αντικειμένων

Το κυνήγι χαμένων αντικειμένων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχατε τη βεβαιότητα ότι είχατε αφήσει τα κλειδιά σας πάνω στο ντουλάπι της κουζίνας αλλά τώρα αδυνατείτε να τα βρείτε. Πού θα μπορούσε να είναι; Το να χάνουμε αντικείμενα είναι μια πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας και η εξεύρεσή τους μπορεί να είναι μερικές φορές εξαιρετικά δύσκολη.

Ακολουθούν κάποιες συστάσεις από ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τα χαμένα σας αντικείμενα.

• Παραμείνετε ήρεμος και εξακολουθήσετε να ψάχνετε.

Ενα από τα βασικά λάθη που κάνουμε είναι να πανικοβαλλόμαστε ή να θυμώνουμε, κάτι που μας κάνει να ψάχνουμε χωρίς να εστιάζουμε κάπου την προσοχή μας, εξηγεί ο Μάικλ Σόλομον, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να βρίσκετε χαμένα αντικείμενα». Ενα από τα αξιώματα του βιβλίου είναι ότι δεν υπάρχουν χαμένα αντικείμενα, μόνον άνθρωποι που ψάχνουν χωρίς συστηματικό τρόπο.

Ψάξτε το χαμένο αντικείμενό σας στον τόπο όπου υποτίθεται ότι το τοποθετήσατε. Κάποια στιγμή μπορεί να βρείτε το αντικείμενο που χάσατε εκεί όπου το χρησιμοποιήσατε για τελευταία φορά.

• Πειθαρχήστε στην έρευνά σας. Μια συνηθισμένη παγίδα είναι να ξεχάσετε που έχετε ήδη ψάξει, εξηγεί ο Κόρμπιν Κάνιγχαμ, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών και Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. «Πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο και προχωρήστε μόνον όταν βεβαιωθείτε ότι έχετε ψάξει παντού μέσα στο δωμάτιο. Οταν ψάξετε ενδελεχώς την περιοχή, μη χάνετε τον χρόνο σας επιστρέφοντας σε αυτήν. Μην κάνετε κύκλους», γράφει ο δρ Σόλομον στο βιβλίο του.

• Ακολουθήστε τα βήματά σας. Η Ιρεν Καν, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βιλανόβα, η οποία ειδικεύεται στη μνήμη, δηλώνει ότι το κλειδί στην εξεύρεση απολεσθέντων αντικειμένων είναι η δημιουργία μιας νοητικής εικόνας του τι ακριβώς κάνατε ή αισθανόσασταν όταν είδατε για τελευταία φορά το αντικείμενο που χάσατε. Σκεφτείτε τι κάνατε εκείνη τη στιγμή, ποιος άλλος βρισκόταν μαζί σας, την ψυχολογική σας κατάσταση και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμη.

• Προσοχή στα κόλπα του μυαλού. Ο δρ Γκαγιάτρι Ντέβι του νοσοκομείου Λένοξ Χιλ του Μανχάταν, ο οποίος ειδικεύεται στις διαταραχές της μνήμης, λέει ότι κατά την αναδημιουργία εκείνων των στιγμών μπορεί να εισαχθεί και μια πλασματική μνήμη, η οποία θα σας βγάλει από το ορθό μονοπάτι. Προσοχή λοιπόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή