«Πυρά» από ΗΠΑ και Γαλλία κατά Ασαντ για την επίθεση με χημικά στη βόρεια Συρία

«Πυρά» από ΗΠΑ και Γαλλία κατά Ασαντ για την επίθεση με χημικά στη βόρεια Συρία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συριακή κυβέρνηση  κατηγόρησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον ανταρτοκρατούμενων περιοχών στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι της την ενθάρρυναν σε αυτή την πράξη.

«Για μία ακόμη φορά το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί τις αποδείξεις για την ευθύνη που φέρει για αυτή τη σφαγή. Όπως το 2013, ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ βασίζεται στη συνενοχή των συμμάχων του, για να δρά με αυτή την σκληρότητα», ανέφερε συγκεκριμένα με ανακοίνωση του ο Γάλλος πρόεδρος. 

Σύμφωνα με αναφορές μελών των ομάδων διάσωσης και του ιατρικού προσωπικού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ,  η επίθεση με χημικά σκότωσε τουλάχιστον 58 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά, όντας η φονικότερη επίθεση με τέτοια μέσα του συριακού εμφυλίου από τον Αύγουστο του 2013, όταν η χρήση του θανατηφόρου αερίου Σαρίν είχε κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες στην πόλη Γούτα. 

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν να προβληματιστούν ξανά σε σχέση με το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής τους ευθύνης», προσέθεσε η ανακοίνωση.  

Δηλώσεις Ερό 

Στο μεταξύ, μία άλλη πλευρά του θέματος έθιξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, σημειώνοντας πως σκοπός της επίθεσης ήταν να ελεγχθούν οι προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και τονίζοντας πως η τελευταία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με τον πρόεδρο Άσαντ.

«Είναι ένα τεστ. Για αυτό η Γαλλία επαναλαμβάνει το αίτημα προς τους Αμερικανούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το αν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία πολιτική μετάβαση στη Συρία, κάτι που σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ενδέχεται να ξεκαθαριστεί κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τοποθέτηση Λευκού Οίκου

Τη συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε με τη σειρά του και ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για ένα συμβάν «κατακριτέο, το οποίο δεν γίνεται να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι απεχθείς πράξεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ αποτελούν συνέπεια της αδυναμίας και αναποφασιστικότητας της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, τονίζοντας ότι παρότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί τη θέσπιση «κόκκινης γραμμής» απέναντι στη χρήση χημικών όπλων, δεν έκανε απόλυτως τίποτα.  

Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη συριακή κυβέρνηση, ο Σπάισερ επανέλαβε την άποψη που έχουν εκφράσει πολλοί ανώτατοι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι τώρα επικεντρωμένες στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όχι στην εκδίωξη του Άσαντ, την πάγια αμερικάνικη θέση καθ' όλη τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστική επιλογή «καθεστωτικής αλλαγής» στη Συρία.

Αρνείται τους ισχυρισμούς η ηγεσία του συριακού στρατού

«Αρνούμαστε απολύτως τη χρήση οποιουδήποτε χημικού ή τοξικού υλικού στην πόλη Καν Σεϊκούν σήμερα, καθώς ο στρατός δεν έχει χρησιμοποιήσει, ούτε θα χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιες ουσίες σε οποιαδήποτε περιοχή ή χρονική στιγμή», ανέφερε εντωμεταξύ ανακοίνωση της ηγεσίας του συριακού στρατού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή