Διεθνής καταδίκη για την Ιντλίμπ

Διεθνής καταδίκη για την Ιντλίμπ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Νέο, αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα χθες κοντά στην Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, ρίχνει δυσοίωνες σκιές στη σημερινή διεθνή διάσκεψη για την επίλυση της κρίσης, που φιλοξενείται στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 70 χωρών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση και εδρεύει στο Λονδίνο, μαχητικά αεροπλάνα είτε της κυβέρνησης Ασαντ είτε της Ρωσίας πραγματοποίησαν βομβαρδισμό με χημικά όπλα στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν, περί τα 50 χλμ. νότια της Ιντλίμπ. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι τουλάχιστον 58 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Αργότερα, η διεθνής οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία UOSSM εκτιμούσε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες τους 400. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, θα πρόκειται για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στα έξι χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός από τη ρωσική αεροπορία στην επαρχία Ιντλίμπ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ότι ο ρωσικός στρατός ουδέποτε κάνει χρήση χημικών όπλων. Σε ανάλογη διάψευση προέβη και το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.

Για «απεχθές έγκλημα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, που υπογράμμισε ότι την επίθεση δεν μπορεί να αγνοήσει η διεθνής κοινότητα. Ευθύνες επέρριψε, όμως, ο κ. Σπάισερ και στην κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία «επέδειξε αναποφασιστικότητα και δεν τήρησε τη δέσμευσή της ότι η χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε “κόκκινη γραμμή” για την Ουάσιγκτον».

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το χθεσινό περιστατικό ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ στηρίζεται στη συνενοχή των συμμάχων του (δηλαδή, της Ρωσίας και του Ιράν) για να παραμένει ατιμώρητος. Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό Στάφαν ντε Μιστούρα ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το χθεσινό «φρικτό» έγκλημα. «Κάθε φορά που η διεθνής κοινότητα επιτυγχάνει να συγκλίνει (στο Συριακό), εμφανίζεται κάποιος, κάτι, που με κάποιον τρόπο υπονομεύει την πρωτοβουλία», προσέθεσε ο Ντε Μιστούρα με αφορμή τη διεθνή συνάντηση που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ασαντ «έχει την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύει τον λαό της και όχι να επιτίθεται εναντίον του».

Το χθεσινό μακελειό στο Ιντλίμπ συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Οπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, «ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε το θέμα της χρήσης χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ και τόνισε ότι παρόμοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες». Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στο Ιντλίμπ «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας καυτηρίασε επίσης τη στάση δυτικών κρατών που δεν κατονόμασε, σημειώνοντας ότι αρέσκονται να δίνουν διαλέξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα έθνη της Μέσης Ανατολής, αλλά «παραμένουν αδιάφοροι όταν οι κόκκινες γραμμές παραβιάζονται» – ένα υπονοούμενο για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που είχε χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλλά δεν αντέδρασε στρατιωτικά όταν υπήρξε το πρώτο κρούσμα αυτού του είδους.

Κάπως πιο συγκρατημένος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα είναι ένοχος για έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για τη χθεσινή επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή