Καταγγελίες Σκοπίων για παρέμβαση Τιράνων

Καταγγελίες Σκοπίων για παρέμβαση Τιράνων

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Οξεία διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Τιράνων και Σκοπίων προκάλεσε η συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα σε ελβετική εφημερίδα, στην οποία ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ απειλεί τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντμίτρι Μπουσάτι, ζήτησε την ενσωμάτωση κοινής διακήρυξης των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, βασισμένης στην «Πλατφόρμα των Τιράνων», στο σύνταγμα της χώρας. Στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εκλήθη χθες ο Αλβανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, με το ΥΠΕΞ των Σκοπίων να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «παρόμοια μηνύματα αποτελούν σοβαρή προβοκάτσια εις βάρος των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, προσκάλεσε τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπονήθηκε η «Πλατφόρμα των Τιράνων». Η πλατφόρμα καλεί σε ανακήρυξη των αλβανικών ως επίσημης γλώσσας, από κοινού με τη σλαβομακεδονική, και ζητεί την προώθηση ριζικής μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου των Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που πλήττει τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή