Αγκυρα: Υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών – Στους 72 οι νεκροί της επίθεσης στην Ιντλίμπ

Αγκυρα: Υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών – Στους 72 οι νεκροί της επίθεσης στην Ιντλίμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 72 ανέρχονται οι νεκροί από την «χημική επίθεση» κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, ανάμεσά τους 20 παιδιά, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η Τουρκία μάλιστα ισχυρίζεται, μέσω του υπουργού Υγείας Ρετζέπ Ακνταγκ, ότι διαθέτει αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει ότι κατά την επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, έγινε χρήση χημικών όπλων. Περίπου 30 άνθρωποι έχουν από χθες Τρίτη μεταφερθεί από τα σύνορα της Συρίας σε τουρκικά νοσοκομεία, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βορειοανατολική επαρχία Ερζερούμ. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ευρήματα.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η μόλυνση από δηλητηριώδη αέρια στην πόλη Καν Σεϊκούν της Συρίας, ήταν συνέπεια της διαρροής αερίων από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, μετά το βομβαρδισμό της από μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας. Επίσης, πηγή από τον συριακό στρατό δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik ότι οι συριακές δυνάμεις δεν διαθέτουν χημικά, υπονοώντας ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να αποτελούν μέρος της προπαγάνδας κατά της Δαμασκού.

Την ρωσική δήλωση απέρριψε ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δηλώνοντας πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο χθες. «Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία. «Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες», είπε,αποκαλώντας τη ρωσική δήλωση «ψέμα».

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή