Στο στόχαστρο ισπανικών αρχών ο θείος του Ασαντ

Στο στόχαστρο ισπανικών αρχών ο θείος του Ασαντ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και σε εφόδους σε ακίνητα ιδιοκτησίας του αυτοεξόριστου θείου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, Ριφάτ, προχώρησαν χθες οι ισπανικές αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής χωροφυλακής, έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μαρμπέλα και Πουέρτο Μπάνους, με τη συνδρομή της γαλλικής αστυνομίας, ύστερα από δικαστικό αίτημα γύρω από υποθέσεις ξεπλύματος κεφαλαίων. Η ισπανική Δικαιοσύνη διέταξε τη δέσμευση δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών και περισσότερων από 500 ακινήτων, ιδιοκτησίας του Ριφάτ, μικρού αδελφού του πρώην προέδρου Χαφίζ αλ Ασαντ και συγγενών του. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του Ριφάτ και των συγγενών του ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.

Ο Ριφάτ Ασαντ υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Συρίας, στο καθεστώς του αδελφού του και πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Ριφάτ διέφυγε από τη γενέτειρά του το 1984, ύστερα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του αδελφού του. Ο Ριφάτ αποπειράθηκε εκ νέου να καταλάβει την εξουσία το 2000, μετά τον θάνατο του αδελφού του, χωρίς όμως να το επιτύχει, καθώς το κόμμα Μπάαθ επέλεξε να στηρίξει τον Μπασάρ. Ο Ριφάτ επέκρινε αυστηρά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης της Αραβικής Ανοιξης το 2011, για να δεσμευθεί ότι θα εργασθεί για την ανατροπή του «δικτατορικού», όπως το χαρακτήρισε, καθεστώτος του σημερινού προέδρου.

Τον περασμένο Ιούνιο, η μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς Sherpa παρέσχε στοιχεία στη γαλλική εισαγγελία, τα οποία αποδείκνυαν ότι ο Ριφάτ εξήγαγε κεφάλαια από τη Συρία, για να αποκτήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Γαλλία και Ισπανία. Σε συνέντευξή του το 2011 στο Associated Press, ο Ριφάτ ισχυριζόταν ότι έχασε το σύνολο της περιουσίας του στο χρηματιστήριο και ότι επιβίωνε χάρη στη γενναιοδωρία των 16 παιδιών του. Ο Ριφάτ δεν είναι διόλου δημοφιλής στη Συρία, καθώς υπήρξε επικεφαλής επίλεκτου στρατιωτικού τμήματος, που θεωρείται υπεύθυνο για τη σφαγή χιλιάδων αμάχων το 1982 κατά τη διάρκεια εξέγερσης στην πόλη Χάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή