Ρωσία: Ο καμικάζι δεν είχε κινήσει υποψίες

Ρωσία: Ο καμικάζι δεν είχε κινήσει υποψίες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την πολυετή διαδρομή του 22χρονου Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ από την κοιλάδα Φεργκάνα της Κεντρικής Ασίας έως τη σήραγγα του μετρό της Αγίας Πετρούπολης επιχείρησαν να ανασυνθέσουν χθες οι ρωσικές αρχές, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα και τραυματίσθηκαν 50 στον υπόγειο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας.

Ο Τζαλίλοφ δεν ανήκε στις συνήθεις κατηγορίες υπόπτων, καθώς δεν ήταν ούτε μουσουλμάνος του Καυκάσου, εξεγερμένος εναντίον του ρωσικού στρατού, ούτε τζιχαντιστής, όπως αυτοί που έχουν επιστρέψει από τη Συρία και οι οποίοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Από την άλλη πλευρά, η κοιλάδα Φεργκάνα της Κεντρικής Ασίας, που εκτείνεται ανάμεσα στο Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν και κατοικείται κυρίως από Ουζμπέκους, έχει ιστορία εξεγέρσεων και ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Από την ίδια περιοχή της Κεντρικής Ασίας καταγόταν και ο δράστης της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντινούπολης με 39 θύματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Πρόκειται για ένα διαφορετικό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής από αυτήν στην οποία έχουν συνηθίσει οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας», υποστήριξε ο Ρώσος ειδικός στις μυστικές υπηρεσίες Αντρέι Σολντάτοφ.

Ο Τζαλίλοφ ήταν ένας τυπικός νεαρός μουσουλμάνος από την Κεντρική Ασία, όπως εκατομμύρια άλλοι που εργάζονται στη Ρωσία.

Ουζμπέκος από την πόλη Ος του Κιργιζιστάν, είχε μετακομίσει πριν από λίγα χρόνια στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον πατέρα του για να εργαστεί ως φανοποιός, ενώ δήλωνε ως τόπο διαμονής ένα συγκρότημα κατοικιών σε καλή συνοικία της πόλης, στην οποία όμως δεν διέμενε.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, σημειώνουν ότι είχε κάποιες διασυνδέσεις με ισλαμιστές και δεν αποκλείουν να υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από το ISIS.

Ο 22χρονος καμικάζι τοποθέτησε μια βόμβα στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια, η οποία δεν εξερράγη, ενώ πυροδότησε το δεύτερο σακίδιο εκρηκτικών εντός συρμού με κατεύθυνση τον σταθμό του τεχνολογικού ινστιτούτου. Ο οδηγός του συρμού δέχθηκε χθες καταιγισμό επαίνων, εξαιτίας της απόφασης να μην σταματήσει στο εσωτερικό της σήραγγας, αλλά να συνεχίσει τη διαδρομή έως τον σταθμό, παρά την έκρηξη, προκειμένου να είναι ταχύτερη η πρόσβαση των ασθενοφόρων στα θύματα. «Δεν είχα χρόνο να φοβηθώ, έπρεπε να κάνω τη δουλειά μου», είπε.

Συλλυπητήρια

Στα τηλεφωνήματα με τα οποία συλλυπήθηκαν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ υποσχέθηκαν στενότερη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ απέθεσε χθες λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας, ενώ χθες τα μεσάνυχτα επρόκειτο να σβήσουν για λίγα λεπτά τα φώτα του πύργου του Αϊφελ. Οι αρχές του Βερολίνου, αντιθέτως, δεν έβαψαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, όπως συνηθίζουν ως ένδειξη αλληλεγγύης σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας ως το τέλος», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου στην οποία σχολίασε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι διαθέτει πολυτελείς κατοικίες. «Οι λεγόμενες έρευνες είναι μια προσπάθεια να βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους», είπε ο Μεντβέντεφ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον επικριτή του Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος κυκλοφόρησε βίντεο για το θέμα. Το βίντεο, που είχε 14 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, πυροδότησε διαδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή