Το «Ροζ Αστέρι» έγινε το ακριβότερο διαμάντι του κόσμου

Το «Ροζ Αστέρι» έγινε το ακριβότερο διαμάντι του κόσμου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Ενα υπέροχο διαμάντι 59,6 καρατιών που φέρει το όνομα «Ροζ Αστέρι» πωλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Sotheby’s την Τρίτη στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που συγκέντρωσε ποτέ διαμάντι ή οποιοδήποτε άλλο κόσμημα, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών. Η τιμή έναρξης που είχαν δώσει οι εμπειρογνώμονες για το οβάλ αστραφτερό διαμάντι ήταν 60 εκατ. δολάρια. Η πώληση έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την πώληση του «Ροζ Αστεριού» στη Γενεύη και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή, όμως τελικά αυτή η συμφωνία δεν τηρήθηκε όταν ο αγοραστής του χρεοκόπησε.

Ο πολύτιμος λίθος είναι το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι, χωρίς σφάλματα, που έχει εξετασθεί ποτέ από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Τελικά, το διαμάντι πωλήθηκε έναντι 63 εκατ. δολαρίων, χωρίς, ωστόσο, στο πόσο αυτό να συνυπολογιστεί και η προμήθεια που καταβάλλει ο αγοραστής. Ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε ότι αγοραστής του πανέμορφου πετραδιού είναι η εταιρεία κοσμηματοπωλών Τσάου Τάι Φουκ, από το Χονγκ Κονγκ, που πλειοδότησε έναντι δύο άλλων τηλεφωνικών προσφορών.

Μέχρι σήμερα το πιο ακριβό διαμάντι που πωλήθηκε ποτέ σε πλειστηριασμό ήταν το «Οπενχαϊμερ Μπλου», που πωλήθηκε έναντι 56,8 εκατ. ελβετικών φράγκων (57,6 εκατ. δολαρίων) τον περασμένο Μάιο. Το προηγούμενο ρεκόρ τιμής πώλησης για ροζ διαμάντι ήταν αυτό του «Γκραφ Πινκ», βάρους 24,78 καρατίων, που πουλήθηκε έναντι 46,2 εκατ. δολαρίων το 2010.

Ο οίκος Sotheby’s αποφάσισε ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να ξαναβάλει στην αγορά το μεγάλο διαμάντι, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης από εύπορους Ασιάτες αγοραστές. «Το ασιατικό στοιχείο στην αγορά των κοσμημάτων είναι πολύ σημαντικό και από ότι ακούμε από ανθρώπους της αγοράς με τους οποίους συζητώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες το στοιχείο αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό», τονίζει ο Ντέιβιντ Μπένετ, υπεύθυνος του τμήματος κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Το «Ροζ Αστέρι» εντοπίστηκε από τους De Beers στην Αφρική το 1999 ως ένας λίθος βάρους 132,5 καρατίων και η κοπή του διήρκεσε δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2013 δημοπρατήθηκε για το ποσό ρεκόρ των 83 εκατ. δολαρίων στον Νεοϋορκέζο Ισαάκ Βολφ. Τελικά, όμως, ο οίκος Sotheby’s αποκάλυψε ότι η συναλλαγή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διότι ο Βολφ εν τω μεταξύ χρεοκόπησε. Ο οίκος δημοπρασιών αναγκάστηκε να αγοράσει εκ νέου το πετράδι από τον πωλητή του επειδή είχε εγγυηθεί τιμή πώλησης 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή