Οι Βερολινέζοι αγαπούν πολύ τα αεροδρόμιά τους

Οι Βερολινέζοι αγαπούν πολύ τα αεροδρόμιά τους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 200.000 Βερολινέζοι υπέγραψαν ψήφισμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με στόχο να διατηρηθεί ανοιχτό το αεροδρόμιο του Τέγκελ μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της πόλης, το οποίο έχει εξελιχθεί σε γερμανική εκδοχή του γεφυριού της Αρτας. Ενώ είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το 2010, ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα είναι εφικτή η λειτουργία του το 2018 ή το 2019 και μάλιστα με τεράστιες υπερβάσεις του αρχικού κόστους. Το Τέγκελ, ένα τσιμεντένιο εξαγωνικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1970 επρόκειτο να κλείσει μόλις ανοίξει το πολυαναμενόμενο νέο αεροδρόμιο στα νοτιοανατολικά του Βερολίνου.

Οι επικριτές του φιλόδοξου σχεδίου όμως επιμένουν ότι θα είναι υπερβολικά μικρό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιβατών, όταν ανοίξει, ίσως μέσα στο 2018. Το ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και την εκστρατεία «Το Βερολίνο χρειάζεται το Τέγκελ» συγκέντρωσε 30.000 υπογραφές παραπάνω από ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Αυτό ανακοίνωσε χθες η αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής της πρωτεύουσας της Γερμανίας, Πέτρα Μικαέλις-Μέρτσμπαχ. Η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος αναμένεται την ίδια μέρα με τις ομοσπονδιακές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, εκτός αν η τοπική βουλή αποφασίσει να κρατήσει ανοιχτό το Τέγκελ, επικαλούμενη τη συγκέντρωση των υπογραφών. Πέρυσι το Τέγκελ και το άλλο αεροδρόμιο του Βερολίνου, το Σένεφελντ, εξυπηρέτησαν 33 εκατομμύρια επιβάτες. Η χωρητικότητα του νέου αεροδρομίου του Βραδεμβούργου ή BER όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι 27 εκατομμύρια. Το Σένεφελντ ενδέχεται να συνεχίσει να λειτουργεί για μερικά χρόνια ακόμη, αφότου ανοίξει το BER.

Πολλοί Βερολινέζοι εκτιμούν το Τέγκελ επειδή απέχει μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης και το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών μέχρι εκεί στοιχίζει μόνο 2,7 ευρώ. «Οι κάτοικοι του Βερολίνου αναγνώρισαν πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του αεροδρομίου του Τέγκελ για την πόλη μας», σχολίασε ο Σεμπάστιαν Τσάγια, γ.γ. του FDP στο Βερολίνο. Εξίσου θετικές στη διατήρηση λειτουργίας του Τέγκελ είναι και πολλές αεροπορικές εταιρείες. Η ιρλανδική Ryanair, η οποία πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Σένεφελντ, θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει ανοιχτό το Τέγκελ. «Αλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν μία σειρά ανταγωνιστικών αεροδρομίων με χωρητικότητα 130 και 110 εκατ. αντίστοιχα, το Βερολίνο θα συνεχίσει να υπολείπεται σε αυτόν τον τομέα», σχολίασε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας, Κένι Τζέικομπς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή