ΗΠΑ: Ο Τραμπ στρέφεται κατά της συμβούλου του Ομπάμα, Σούζαν Ράις

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στρέφεται κατά της συμβούλου του Ομπάμα, Σούζαν Ράις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, δήλωσε ότι θεωρεί πως η Σούζαν Ράις, η πρώην σύμβουλος Ομπάμα, διέπραξε  έγκλημα, αφού αναζήτησε τις ταυτότητες των συνεργατών του, που αναφέρονταν στις επικοινωνίες που υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έγραψαν οι New York Times.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στους New York Times εάν ο ίδιος ήλεγξε τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς του σε βάρος της Ράις, ενώ τόνισε ότι θα δώσει εξηγήσεις «τη σωστή στιγμή».

«Είναι μια τόσο σημαντική υπόθεση για την χώρα μας και τον κόσμο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες της εποχής μας» απάντησε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ράις, η οποία διατέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, διέρρευσε τα ονόματα των συνεργατών του Τραμπ που αποκαλύφθηκαν κατά την παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ξένων στόχων.

Από την πλευρά της η Σούζαν Ράις απέρριψε τις πληροφορίες ως «απόλυτα ψευδείς» σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC χθες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Ράις ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία, όταν ζήτησε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να της αποκαλύψει τα ονόματα των Αμερικανών πολιτών που είχαν επαφές με Ρώσους, των οποίων οι επικοινωνίες υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Με την ιδιότητα του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, η Ράις δεν μπορούσε να διατάξει την NSA να αποκαλύψει την ταυτότητα οποιουδήποτε Αμερικανού πολίτη. Αντιθέτως, μπορούσε μονάχα να υποβάλει σχετικό αίτημα.

Τέτοιους είδους αιτήματα αξιολογούνται από την υπηρεσία προκειμένου να καθοριστεί εάν η αποκάλυψη του ονόματος ενός προσώπου έχει πιθανόν αξία για τις υπηρεσίες πληροφοριών και εάν θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια στις ΗΠΑ, είπε ένας εκ των αξιωματούχων, ο οποίος είναι γνώστης της διαδικασίας και μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο ή ύποπτο για οποιαδήποτε αίτημα που υπέβαλε η Ράις, σημείωσε ένας άλλος αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικά από τη στιγμή που θα μπορούσε να αποκαλύψει επαφές των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας ή πρακτόρων αυτής της χώρας που επιχειρούσαν στις ΗΠΑ.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή