Η Εναλλακτική για τη Γερμανία σε «υπαρξιακή» κρίση

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία σε «υπαρξιακή» κρίση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκοπική καθίζηση των τελευταίων μηνών έχει προξενήσει εκνευρισμό στο επιτελείο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, του κόμματος που αμφισβητεί εκ δεξιών την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Το κόμμα, που πέρυσι κατέγραφε διψήφια ποσοστά, συγκέντρωσε μόλις 6,2% στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου Ζάαρ στις 26 Μαρτίου, ενώ, αντί προεκλογικού αγώνα, τα στελέχη του αναλώνονται σε διαπάλη εξουσίας ανάμεσα στη λεγόμενη μετριοπαθή και την ακροδεξιά πτέρυγά του.

Η AfD πλήττεται πολιτικά από την ανακοπή του προσφυγικού ρεύματος, αλλά και από την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η αίσθηση απώλειας του ελέγχου των συνόρων, που οδηγούσε ψηφοφόρους στα δίχτυα της AfD, έχει παρέλθει, ενώ οι συνθήκες πόλωσης που δημιουργεί η εκλογή του Σουλτς ευνοούν την επιστροφή δεξιών ψηφοφόρων στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Τα ποσοστά 15%-18% που καταγράφονταν στις περυσινές δημοσκοπήσεις έχουν τώρα ψαλιδιστεί στο 7%-11%, με δυναμική διαρκούς συρρίκνωσης, που αν δεν ανακοπεί, θα φέρει το κόμμα όλο και πιο κοντά στο όριο του 5%, που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ. «Η AfD περιμένει την επόμενη επίθεση (τρομοκρατών σε γερμανικό έδαφος) ή μια καταστροφική είδηση από το Eurogroup», γράφει στην εφημερίδα FAZ ο πολιτικός συντάκτης Γιούστους Μπέντερ. «Αλλά όσο περισσότεροι πολίτες θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να ξεσπάσει Αρμαγεδδών στην Ευρωζώνη ή να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών ή η Γερμανία να εξισλαμισθεί, τόσο περισσότερο οι υπερβολικές κορώνες της AfD μοιάζουν εκτός τόπου».

Η πολιτική διαδρομή της AfD σημαδεύτηκε τον Ιανουάριο από την αποκάλυψη ότι σημαντική μερίδα στελεχών της ασπάζεται ανοικτά νεοναζιστικές ιδέες. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, Μπιέρν Χέκε, χαρακτήρισε το μνημείο του Ολοκαυτώματος «μνημείο ντροπής», διερωτώμενος γιατί πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο μνημείο στο κέντρο Βερολίνο. Οσοι ζήτησαν τη διαγραφή του Χέκε από το κόμμα γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να την επιβάλουν και ο Χέκε παρέμεινε, υφιστάμενος πειθαρχικές κυρώσεις. Σε πρόσφατη κομματική συνεδρίαση, η πτέρυγα Χέκε επιτέθηκε τόσο σκληρά στην πρόεδρο του κόμματος Φράουκε Πέτρι, ώστε εκείνη να ξεσπάσει σε κλάματα και να απειλήσει με παραίτηση. «Εχω κι άλλα πράγματα να κάνω στη ζωή μου», είπε η Πέτρι, που κυοφορεί το πέμπτο παιδί της. Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Εurointelligence, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κόλαφο για το κόμμα, αφού η Πέτρι είναι «το μόνο ηγετικό στέλεχος που γνωρίζει την τέχνη της επικοινωνίας». Το ερώτημα είναι αν η AfD οδεύει προς μια τρίτη μετάλλαξη, μετά την αρχική της σύσταση ως κόμματος καθηγητών Οικονομικών που επέκριναν τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την τωρινή της ενσάρκωση ως φορέα του μένους κατά του Ισλάμ, της πολιτικής και της δημοσιογραφικής ελίτ.

«Αριστερή» στροφή

«Στο μέλλον, οι πολιτικοί της AfD θέλουν να γίνουν πιο αυστηροί σερίφηδες στα θέματα νόμου και τάξης από την CDU και την CSU (το κόμμα της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας) και πιο αξιόπιστοι στην παροχή πρόνοιας από τους Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Αριστεράς», γράφει ο Μπέντερ. Αν η AfD πραγματοποιήσει πράγματι «αριστερή» στροφή στα θέματα πρόνοιας, θα ευθυγραμμισθεί περισσότερο με «αδελφά» κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ενώ θα δώσει ένα παράδειγμα αντίστροφης δυναμικής: αντί να σέρνει όλο το πολιτικό φάσμα προς τα δεξιά, όπως έκανε ως τώρα, σύρεται η ίδια, ελέω Μάρτιν Σουλτς, προς πιο αριστερές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή