Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αργεντινή

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αργεντινή

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Διαδηλωτές στην Αργεντινή συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιηθήκαν στα πλαίσια της πρώτης γενικής απεργίας μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Μαουρίσιο Μάκρι πριν από 16 μήνες, την οποία κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, διαμαρτυρόμενα για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες με νερό και δακρυγόνα για να διαλύσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη που είχαν αποκλείσει τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο που ενώνει τον βορά της χώρας με το Μπουένος Άιρες, οι πολυσύχναστοι δρόμοι του οποίου σήμερα ήταν σχεδόν άδειοι και πολλές από τις επιχειρήσεις κλειστές.

Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, εκπαιδευτικοί, εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, αλλά και τελωνειακοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Ο Μάκρι ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον Δεκέμβριο του 2015. Μεταξύ άλλων, προχώρησε σε περικοπές των κρατικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη ο λογαριασμός για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, ο οποίος πέρυσι ανερχόταν στο 40% ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 20%.

"Η κατάσταση είναι δραματική" είπε ο Χούλιο Πιουμάτο, ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. "Ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται η φτώχεια. Χρειάζεται κατεπειγόντως λήψη μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ένας στους τρεις Αργεντίνους είναι φτωχός", εξήγησε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή