ΗΠΑ: Απομάκρυνση του Νούνες από τις έρευνες

ΗΠΑ: Απομάκρυνση του Νούνες από τις έρευνες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι που στήριξαν από την πρώτη στιγμή τον Ντόναλντ Τραμπ και διαμόρφωσαν τη στρατηγική του στη νικηφόρα πορεία του προς τον Λευκό Οίκο αποκλείονται, ο ένας μετά τον άλλο, από τις θέσεις-κλειδιά στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών. Μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, την αίσθηση αυτή ήρθαν να υπογραμμίσουν η απομάκρυνση του Στιβ Μπάνον από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) και η προσωρινή αντικατάσταση του Ντέβιν Νούνες στη διεύθυνση των κρίσιμων ερευνών για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο Νούνες είχε δεχθεί έντονη κριτική από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι υποστήριζαν ότι έχει υπερβολικά στενές σχέσεις με τον Τραμπ ώστε να διεξαγάγει αμερόληπτη έρευνα. Ο ίδιος ο Νούνες δικαιολόγησε την απόφασή του να παραδώσει τη διεύθυνση των ερευνών στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μάικ Κόνγουεϊ επικαλούμενος λόγους ευθιξίας, ύστερα από προσφυγή αριστερών ακτιβιστών εναντίον του, στο Γραφείο Δεοντολογίας του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την απομάκρυνση του Μπάνον από το NSC, εμφανίζοντάς την ως υπόθεση ρουτίνας. Το ίδιο προσπάθησαν πηγές του Λευκού Οίκου, που επέμεναν ότι ο Μπάνον είχε τοποθετηθεί από τον Τραμπ στο NSC για να «ελέγχει» τον Φλιν και ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος συμμετοχής του μετά την αντικατάσταση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας – η οποία, όμως, έγινε προ διμήνου.

Ο αμερικανικός Τύπος ερμηνεύει, ωστόσο, την απομάκρυνση του Μπάνον ως νίκη του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Χέρμπερτ Μακμάστερ, και του κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών. Επιπρόσθετα, οι New York Times αναφέρουν ότι ο Μπάνον είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ακόμη και ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος Τραμπ, όπως της κόρης του Ιβάνκα και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, ιδιαίτερα μετά το άκρως προβληματικό προεδρικό διάταγμα που εισηγήθηκε για το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή