ΝΑΤΟ: «Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης»

ΝΑΤΟ: «Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης»

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα σχολιάζει την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση κοντά στην επαρχία Χομς της Συρίας. Ρωσία και Ιράν έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση ενώ Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία τάσσονται υπέρ της ενέργειας των ΗΠΑ, απευθύνοντας έκκληση για τιμωρία του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα».

Εξάλλου, έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σημείωσε ότι η ενέργεια της Ουάσιγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσιγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε. Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Η Βρετανία από την πλευρά της εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, όπως δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την πρέπουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση. Όταν ρωτήθηκε αν τα πλήγματα αποτελούν την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Φάλον απάντησε: «Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια». «Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας», πρόσθεσε. «Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε αυτά (τα πλήγματα), δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ντάες», σημείωσε ο Φάλον χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς απηύθυνε έκκληση για τιμωρία της Συριακής κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης, διαδικασία που θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση». «Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», καταλήγει.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν εγγυητή της παγκόσμιας ειρήνης, σημειώνοντας πως «υπάρχουν και κάποιες φορές που χρειάζεται κανείς να αντιδράσει».

Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

Ικανοποίηση της συριακής αντιπολίτευσης για τα αμερικανικά πλήγματα

Η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης δεν αναμένει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας και εκτιμά ότι τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού θα αναγκάσουν τη Δαμασκό να γίνει «πιο σοβαρή» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα. Ο Γιαχία Αρίντι, σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε στο πρακτορείο Sputnik: «Πιστεύω ότι θα σταματήσει εδώ η στρατιωτική δράση».

«Εκτιμώ ότι θα δώσει ώθηση (στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα) με περισσότερη σοβαρότητα, διότι το καθεστώς θα το σκέφτεται δύο φορές. Διότι αυτή (τα αμερικανικά πλήγματα) είναι η απάντηση στις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της HNC ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα πλήγματα «αν συνεχιστούν, θα σημάνουν μια σωστή αρχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η HNC, που έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, είναι το βασικό σώμα των Σύρων αντιπολιτευόμενων στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές και ένοπλες ομάδες και έχει συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξάλλου ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Ραμαντάν σημείωσε ότι ελπίζει «να συνεχιστούν τα πλήγματα ώστε να αποτρέψουν το καθεστώς από το να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη του για να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές ή να χρησιμοποιήσει ξανά όπλα απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αεροπορική βάση που ήταν στόχος των αμερικανικών πληγμάτων χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθούν Σύροι».

Η αμερικανική επιδρομή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του», εκτίμησε ο Ραμαντάν. Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής του Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ, μιας ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα έγινα «σε μια πολύ σημαντική φάση» και έδειξαν στους Σύρους ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο».

Tουσκ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία

Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της αεροπορικής βάσης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Yπέρ Τραμπ ο Πάολο Τζεντιλόνι

«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκασθήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του, παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά ε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του 'Ασαντ, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα «απάνθρωπες» και «ελεεινές» και ζητά να αναλάβει δράστη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την έκδοση ενός συναινετικού ψηφίσματος.

Γιούνκερ: «Πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοιες επιθέσεις.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ στη δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

ΝΑΤΟ: «Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή